Vi er en lille festival dedikeret til fotobogen som etmedie for kunstnerisk produktion. Under det nye navn Blik! fortsætter vi vores arbejde inden for fotobøger, kunstnerbøger og andre publikationer inden for billedkunst. Det vil sige bøger, der både er kunstværker i deres egen ret og tilgængelige historiefortællingsmidler for et større kulturinteresseret publikum. Som det har været tilfældet i det seneste årti med festivalen Photobook Week Aarhus, er vores fokus internationalt, og vi undersøger fortiden og fremtiden for at positionere os selv og mediet i nuet.
For at fejre 10-års jubilæet for Photobook Week Aarhus udgav vi ”Talking about Photobooks”, en publikation, der trækker på vores erfaringer og indsigter indsamlet gennem et årti med festivalen. Bidragene er baseret på kunstnersamtaler, paneler, og præsentationer inden for festivalens rammer, redigeret og genbesøgt for at afspejle de vigtigste aspekter af fotobogen. Du kan købe bogen direkte via Galleri Images webshop eller i din lokale boghandel. Publikationen er allerede blevet udtaget til nogle vigtige biblioteker verden over og distribueres af vores medudgiver, fw:books samt Ideabooks.
I 2025 relancerer vi vores fotobogsprojekt, nu kendt som Blik!, med et nyt fokus, et nyt navn og en handlingsplan. Årets festival vil være et pilotprojekt for det større Blik!-koncept og vil blive afholdt fra den 14. oktober 2025, World Photobook Day, til den 19. oktober. Vi vil samarbejde med partnere fra hele verden for at koordinere arrangementer i boghandlere på tværs af alle planetens tidszoner. Vi vil streame dem via webkameraer og bruge platforme som ThePhotobookClubs og et netværk af boghandlere til formidling.
I Aarhus afholder vi et arrangement på Galleri Image i løbet af disse 5 dage med et installationsværk designet af Jesper Rasmussen og en række præsentationer af kunstnere, kuratorer og eksperter på området. Følg med her for flere opdateringer her.
Photobook Week Aarhus
I 2014 gik Galleri Image og Arkitektskolen sammen i et samarbejde om Danmarks første og eneste fotobogsfestival. Photobook Week Aarhus (PWA) blev sidenhen en af de vigtigste årlige begivenheder på verdensplan omhandlende fotobogen med udgivelsesprojekter, konferencedeltagelse, internationale samarbejder og intitativer, der styrker globale netværker. Vi udstillede publikationer fra hele verden, samlede eksperter til talks og paneldiskussioner og afholdt online events. Vi producerede kunstnerbøger, akademiske publikationer, performances, workshops og konferencer. Hver udgave af PWA blev afsluttet med et offentligt bogmarked, hvor kunstnere og forlag udvekslede deres værker og erfaringer i et inkluderende og uprætentiøst rum, hvor fotobogselskere og amatører habe mulighed for at starte eller udvide deres egen fotobogssamling.
Photobook Week Aarhus repræsenterede en løbende undersøgelse af fotobogens udvikling og lader publikum opleve og tage del i et essentielt område af kunstscenen på nært hold. Her formidlede vi fotobogen i et aktuelt og historisk perspektiv til den brede offentlighed samt til dem, der arbejder professionelt med fotobogen og fotografiet, uanset om de gør det fra et kunstnerisk, formidlingsmæssigt eller akademisk udgangspunkt.
Ifølge vores deltagere og samarbejdspartnere var PWA et særligt mødepunkt, som blev anerkendt for dets atmosfære og ånd, og blev kaldt ”fotobogens tænketank”. Det var ikke blot en platform, hvor kunstnere og forlæggere kan vise og sælge deres bøger, det var også et rum, hvor samlere, researchere, kritikere og bogmagere kan dele deres viden og oplevelser. Kuratorer fra hele verden blev inviteret til at udvælge gamle såvel som nye kunstner- og fotobøger, blade og zines, kommercielle udgivelser og selvudgivelser for at præsentere dem på udstillinger, der fremhæver deres regionale, tematiske og historiske kontekst. Denne formidling gjorde det muligt at stille kritiske spørgsmål til fotobøgers ophav og indflydelse foruden at være en undersøgelse og værdsættelse af det kunstneriske håndværk, der ligger bag.
Photobook Week Aarhus blev afsluttet som projekt i 2024. Du kan læse mere om festivalen i arkivet nedenfor eller i vores bog.
Hovedkurator
Moritz Neumüller, kurator, underviser, forfatter og PhD, Barcelona
Kurator team
- Beate Cegielska, leder af Galleri Image, Aarhus
- Anne Elisabeth Toft, lektor og PhD i arkitektur og fotografi, Arkitektskolen Aarhus
- Jesper Rasmussen, billedkunstner, tidligere rektor, Det Jyske Kunstakademi, Aarhus
Festivalens internationale Advisory Board bestod af:
- Irene Attinger, kurator
- Kyungwoo Chun, kunstner
- John Fleetwood, kurator
- Russet Lederman, forfatter og samler
- Carole Naggar, kurator
- Thyago Nogueira, kurator og fotograf
- Mette Sandbye, Professor i fotografi og kunsthistoriker
- Louise Wolthers, kunsthistoriker og forfatter


Our World is Beautiful. Open Call for kunstnere der arbejder med AI til visuelle narrativer
