Skip to main content

FRESH EYES – International Artists Rethink Aarhus var et samarbejde mellem Galleri Image og Aarhus Litteraturcenter, som mundede ud i en kunstbog, en udstilling i Galleri Image og omkringliggende arealer, oplæsninger og artist talk samt foto- og tekstinstallationer i Aarhus byrum. FRESH EYES udstillingen fandt sted fra 12. oktober til 29. oktober og var kurateret af Gitte Broeng, forfatter og kurator. Udstillingen var en del af det officielle program til Aarhus 2017 og vi fejrede ved samme lejlighed Galleri Images 40 års jubilæum.

Torsdag den 12. oktober kl. 16.00-18.00 var der fernisering ved Galleri Image, hvor kurator Gitte Broeng holdt åbningstale, forfatteren Andri Snær Magnason læste op af hans digte og der var forfriskninger. Det var muligt at træffe nogle af kunstnerne til ferniseringen.

Projektet startede i 2013 og løb frem til 2017. I denne periode blev elleve internationale fotokunstnere og syv forfattere inviteret til Aarhus, hvor de fik mulighed for at opleve byen på egen hånd, gå i dialog med lokalbefolkningen, og sidenhen give et kunstnerisk bud på en gentænkning eller fortolkning af byen.

I 2013 tilbragte den London-baserede kunstner Tom Lovelace (UK) august måned i Aarhus, og var således den første fotograf til at besøge byen i forbindelse med projektet. I december var det den portugisiske fotokunstner Inês d’Oreys (PT) tur til at gæste byen og forberede sit visuelle bidrag. I august 2014 besøgte den irske fotokunstner Miriam O’Connor (IE) Aarhus og producerede materiale til sin del af projektet, og i slutningen af oktober havde Aarhus glæden af at byde den tyske fotograf Thomas Kellner (DE) velkommen i samme forbindelse.

I 2015 havde projektet særligt fokus bidrag fra kunstnere og forfattere fra de nordiske lande. Maja Ingerslev (DK), Markus Henttonen (FI) og Hyun-Jin Kwak (SE) har dokumenteret og fortolket byen gennem fotografi, mens de litterære nyfortolkninger blev skabt af Andri Snær Magnason (IS), Carl Jóhan Jensen (FO), og Niviaq Korneliussen (GL). Desuden vendte Thomas Kellner  tilbage til byen for at realisere sit bidrag til FRESH EYES-projektet med en kunstnerisk behandling af ikon-bygningen Isbjerget. Den franske Oulipo-digter Jacques Jouet vendte ligeledes tilbage for at færdiggøre sit bidrag, som består af digtskrivning i de aarhusianske bybusser. I 2015 var Galleri Image også vært for den kinesiske kunstner Liu Jin ved et DIVA-residency. Under sit ophold skabte han adskillige fotografiske værker, som også vil indgå i FRESH EYES.

Den 19. november 2015 afholdt Galleri Image seminaret FRESH EYES on URBAN SPACE i samarbejde med Aarhus Litteraturcenter og Aarhus Billedkunstcenter. Seminaret præsenterede oplæg fra internationalt anerkendte arkitekturforskere, fotografer, forfattere og teoretikere, som sammen undersøgte kunstens relation til byen og dens rum. Seminaret kredsede bl.a. om byens skjulte potentialer og spændingsfeltet mellem de fysiske urbane rammer.

I 2016 var fokus på kunstnere uden for Europas grænser. Fotokunstnere og forfattere fra radikalt forskellige kulturelle og geografiske baggrunde besøgte Aarhus for at genfortolke byen kunstnerisk. Galleri Image og Aarhus Litteraturcenter var i år således værter for tre anerkendte forfattere: Tsitsi Dangarembga (ZW), Abdellah Taïa (MA), Amitabha Bagchi (IN), og fotokunstnerne Rana El Nemr (EG), Anushree Fadnavis (IN) og Teresa Meka (GH). Derudover vendte Miriam O’Connor tilbage til Aarhus for at fortsætte arbejdet med sine visuelle bidrag til projektet.

Den 25. november 2016 afholdt Galleri Image, Aarhus Litteraturcenter og Aarhus Billedkunstcenter det åbne seminar FRESH EYES on Art and Literature in the Public Space på Godsbanen i Aarhus. Seminaret behandlede hvilken betydning alt fra kommunal kunst i form af statuer foran rådhuse til graffiti og gavldigte har for vores opfattelse af byrummet, og hvordan man kan bruge byen i kunstnerisk øjemed.

For at få mere at vide om de enkelte kunstnere og udstillingen, følg projektets Facebookside her: https://www.facebook.com/fresheyes2017/

FRESH EYES var støttet af
Aarhus 2017, Aarhus Kommune, Bikubenfonden, CKU, Grosserer L. F. Foghts Fond, Institut Français du Danemark, Nordisk Kulturfond , Camões Instituto da Cooperação e da Língua Portugal, Færøernes Kulturfond, Icelandic Literature Centre, FarLit, Stibo Fonden og Statens Kunstfond.

Fotografi: Miriam O’Connor, Lakeside Illusion, 2017