Nyheder

Mette Sandbye: "Fototeater - Festugemedspiller"

Weekendavisen, september 2005

Galleri Image er landets ældste galleri dedikeret til fotografi. Det er ældre end både Museet for Fotokunst i Odense, Det Nationale Fotomuseum og Fotografisk Center i København og det nu hedengangne Fotografisk Galleri i København. I mere end 25 år har det været en betydelig støttepille for udviklingen, formidlingen og anerkendelsen af fotografi som en vigtig og ligeværdig kunstform herhjemme. Og når man tænker på, at galleriet altid har været drevet af frivillige, er det temmelig enestående, at det har overlevet siden 1977. Det blev startet af en håndfuld entusiaster, mest fotografer, og nogle af dem er stadig med. Gennem tiden har stedet dog opnået fast driftstøtte fra Århus Kommune, og inden for de senere år har man fået råd til at ansætte en daglig leder, Beate Cegielska, som før sin ansættelse havde arbejdet ulønnet for stedet i mange år. Galleriet har ligget i Mejlgade, Graven og Toldbodgade, men siden 2002 har de haft til huse i et større kælderlokale i Vestergade, et stenkast fra Århus Kunstbygning, ARoS og fra flere af byens bedste gallerier og caféer.

Helt fra begyndelsen satsede man på at vise bredden i fotografiet fra dokumentarisme til iscenesat og konceptfotografi, danske såvel som internationale navne, og en blanding af kendte og debutanter. Ser man tilbage på et år som 1981 viste de inden for samme år det nyligt afdøde amerikanske kæmpenavn Imogen Cunningham og den unge Per Bak Jensen, der netop var blevet optaget på Kunstakademiet. Image har gennem årene vist helt store navne som Martin Parr, Duane Michals, Diane Arbus, Christer Strömholm og Martin Parr. Inden for bare de sidste par år har man kunnet møde nyskabende og internationalt berømmede finske navne som Aino Kannisto og Timo Keleranta, danske fotografer som Joakim Eskildsen, Nicolai Howalt, Astrid Kruse Jensen og Pia Arke, græske, japanske, canadiske, spanske fotografer, og galleriet har stået for store satsninger som "From China" med kinesisk samtidsfotografi i Århus Festuge 2003 og året efter udstillingen "Interference" med schweizisk samtidsfotografi. Når den står på de helt store gruppeudstillinger samarbejder Galleri Image med andre udstillingssteder såsom Århus Kunstbygning. Galleriet betragter sig selv som en aktiv medspiller i det århusianske kunstmiljø, og derfor bidrager de altid i en eller anden forstand til Århus Festuge.

Så selvom den daglige leder er ansat, fungerer galleriet stadig som en demokratisk forening med en bestyrelse og et udstillingsudvalg, der i øjeblikket tæller anerkendte samtidskunstnere som Søren Lose, Hanne Nielsen og Jesper Rasmussen samt unge kunsthistorikere med faglig indsigt i samtidskunsten. Da galleriet åbnede og op gennem 80'erne skete der meget lidt på fotografiets område herhjemme, så der udfyldte galleriet virkelig sin mission. Også fordi de hele vejen igennem har arrangeret debataftener og seminarer, hvor alle sider af fotografiet er blevet diskuteret. I dag, hvor fotografi er blevet en fast bestanddel af både museernes gruppeudstillinger og de kommercielle kunstgalleriers program, forsøger de at opbløde mediegrænserne ved også at vise installationer, video og kunst i digitale medier. Og man må samtidig erkende, at det stadigvæk er sværere for en fotograf end en maler at få foden inden for på et anerkendt kunstgalleri, så her har galleriet også en vigtig rolle at spille.

Udstillingerne ledsages næsten altid af en eller anden form for katalog, hvilket er vigtigt både for kunstneren, publikum og for historieskrivningen. Fordi de har været så mange år på banen, og fordi den kunstneriske profil altid har været stærk, og galleriet professionelt drevet, trods det frivillige bagland, som i sagens natur kan være svingende både i antal og i visioner for stedet, så har galleriet i dag en stærk position, ikke mindst i udlandet, og den daglige leder Beate Cegielska bliver ofte inviteret til at deltage i de store udenlandske festivaler som gæst og "portfolio reviewer". Det betyder, at en håndfuld museumsfolk, kritikere og gallerister står til rådighed for at kommentere og vurdere de fremmødte fotografers billeder. Det var under en sådan seance, at Beate mødte den unge engelske fotograf Michelle Lord, blev betaget af hendes meget egenartede og eventyrlige billedunivers og inviterede hende til at være Images bidrag til Århus Festuges HCA- og eventyrtema "Mit livs eventyr".

Michelle Lords (f. 1971) billeder på udstillingen er alle iscenesættelser af en kvinde i hvid natkjole, som opholder sig i et soveværelse i victoriansk eller ældre indretning. Men det specielle er, at rummet er en model, og at seng, stole, gardiner, lysestager, puder og natpotte alt sammen er bygget i ministørrelse 1:6 af pap, gips og træ. Den levende kvindefigur, spillet af fotografen selv, er senere sandwichkopieret ind i sceneriet, ikke med digital men med manuel, gammeldags teknik. Hvor man for ti år siden og længere tilbage så massevis af manieret, iscenesat farvefotografi, hører den slags til sjældenhederne i dag, og alene af den grund er udstillingen forfriskende. Michelle Lord har skrevet et tekstligt forlæg for eventyret, som vi dog ikke ser på udstillingen men selv må fantasere os til. Men man fornemmer en narrativ opbygning omkring kvinden, der vågner i sit tungt og mørkt møblerede, klaustrofobiske klunkestilssoveværelse (fyldt med fortrængninger som den slags jo er!), måske drømmer hun stadig, men i al fald hvirvles hun rundt i rummet, sengen gynger, heksene - der muligvis er spillet af kvinden selv - vælter ud af skabet og tilslut ender det i en overdreven, nærmest kitchet apoteose. Eller det er vel snarere en nedstigning til underverdenen, med grumme hekse med lysende øjne og den hvidklædte skønjomfru, som overgiver sig til eller forenes med den onde og mørke side af sig selv, under den jungianske billedtitel "Anima". Harry Potter koblet til Alice i Eventyrland og en portion af CS Lewis' Narniaunivers, tænker jeg på. Billederne er meget teatralske, universet gotisk, men efter min smag truer denne teatralske fotografinovelle med at blive lovligt kulørt.
Men udstillingen indtræder fint i den store eventyrlige helhed under Århus Festuge. Og den er et underholdende og nytænkende bud på, hvad man i dag kan bruge det iscenesatte fotografi til. I det hele taget har bredden altid været vigtig for Image. Derfor kalder de sig også i dag for et "forum for fotografi og relaterede medier".

Galleri Image. Michelle Lord: Four Corners. Vestergade 29, Århus. Til 25. september. Tir.-søn. 13-17.

Artiklen indgår i en række portrætter af danske udstillingssteder med en særlig og nytænkende profil.