Nyheder

I Demorummet - Mergel af Lise Haurum

D. 12. januar åbnede udstillingen Mergel  af Lise Haurum (DK) i Demorummet. Udstillingen fortsætter til d. 7. marts

Mergel er en kalkholdig, våd og klumpet ler, der historisk er blevet brugt til at forbedre landbrugsjord. Tidligere gravede man mergel over hele Danmark og når mergelgravene var udtømt, blev de ofte forladt. Over tid blev mange af disse grave fyldt med regnvand og forvandlet til smukke, men undertiden farlige, pseudosøer, der nu er hjemsted for en bred vifte af vilde dyr. Imidlertid forsvinder denne naturtype hurtigt, da flere og flere mergelgrave bliver ødelagt af menneskelig aktivitet, da de anses for at være forhindringer i landskabet.
Udstillingen Mergel indeholder en tekst af den danske kunstner Lise Haurum. Teksten er skrevet fra en mergelgravs perspektiv, hvor den over tid observerer vækst og forfald af det omgivende plante- og dyreliv. Udstillingen indeholder også lerprøver, der er udgravet af Haurum fra en tidligere mergelgrav nær hendes hjem på Jyllands østkyst. 

Om kunstneren
Lise Haurum arbejder med kunstnerbøger, installationer, performance og har udgivet flere bøger blandt andre tekstsamlingen HÅNDEN FOR SOLEN (2015) på Forlaget Virkelig og den konkretpoetiske bog Rød (2016) på Forlaget H. Derudover har hun siden 2007 arbejdet med håndlavede bøger i små oplag.
Hendes projekter befinder sig der, hvor tekst og billedkunst mødes. Udgangspunktet er tekst, og fra teksten vokser materialet ud i andre formater. Det tema, der interesserer Haurum er naturen. Hun foretager undersøgelser i og af bestemte områder i det omfattende område naturen dækker og det, der driver hendes arbejde, er en nysgerrighed og trang til at forsøge at forstå naturen og mennesket – og at insistere på, at visse udsnit af naturen skal forstørres og belyses.
Haurum er uddannet billedkunstner fra Konstfack i Stockholm (2011) og forfatter fra forfatterskolen Litterär gestaltning i Göteborg (2010).

Call & Response 
Mergel er den fjerde udstilling i Call & Response, et eksperimentelt projekt, der aktiverer to vinduesgallerier (The Demo Room i Aarhus, Danmark og AirSpace Gallery i Stoke-on-Trent, UK) som steder for fælles udstillingsfremstilling. Call & Response er struktureret som en frem og tilbage udstillingsserie, hvor en udstilling er lavet i direkte respons på en anden. Haurum udviklede Mergel som svar på den tidligere udstilling i The Demo Room, Silo af Chris Woodvine (UK), som udforskede lerminer/lergrave i England. Haurum og Woodvine vil derefter fortsætte deres visuelle dialog med en duoudstilling i vindueslokalet på AirSpace Gallery i april 2021.
Call & Response er kurateret af Pamela Grombacher, i samarbejde med AirSpace Gallery og Galleri Image.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Aarhus Kommune (Kulturudviklingspuljen), Arts Council England, og Stoke-on-Trent City Council.