Ternary Memories of Yesterday af Lebohang Kganye

Ternary Memories of Yesterday af Lebohang Kganye

From May 04, 2023 16:00 until June 25, 2023 17:00

At Galleri Image, Vestergade 29 8000 Aarhus C.

Posted by Galleri Image

Categories: DANSK SEKTION KOMMENDE ARRANGEMENTER

Hits: 535


Galleri Image præsenterer udstillingen Ternary Memories of Yesterday af Lebohang Kganye.

Lebohang Kganyes (ZA) soloudstilling Ternary Memories of Yesterday viser nyere værker, der engagerer sig i alternative og gentænkte fortællerum, hvor nutidige kampe, alternative tidslinjer og kunstnerens egen familiehistorie flettes sammen gennem en blanding af fotografi, installation og animation.

Kganye har en kunstnerisk baggrund indenfor fotografi, som hendes praksis kredser om. Selvom udstillingen ikke indeholder traditionelt fotografiske værker, gør de alle brug af fotografiets materialitet, ved at præsentere arkivbilleder i animerede videoer eller originale fotografier printet ud og iscenesat i en række dioramainstallationer.

I serien Keep the Light Faithfully forestiller Lebohang Kganye sig på ny vis skildringer fra vestlig litteratur af de ofte ukendte og kønsbestemte fortællinger om de hundredvis af kvindelige fyrtårnspassere der arbejdede i det nittende og tyvende århundrede. Selvom der ikke er nogen historiske beviser for kvindelige fyrpassere i Sydafrika, væver Kganye de kvindelige lyspassere fra litteraturhistorien ind i værkerne. Hvert værk er baseret på samtaler med syv fyrtårnspassere, hvoraf nogle stadig er i tjeneste, som bor i nogle af de mest isolerede dele af Sydafrika langs den vestlige, nordlige og østlige Kaps kystlinje. Lebohang Kganye oversætter disse mundtlige historier til små, indesluttede verdener ved at iscenesætte inkjet-udskæringer, der består af små opsatte stykker med potentiale for at blive flyttet, hvilket giver beskueren et rum hvori de kan forestille sig, hvad der ligger hinsides det som er afbilledet.

Udstillingen omfatter desuden to animerede filmværker, Shadows of Re-Memory og Ke Sale Teng.

I Ke Sale Teng gør Kganye brug af arkivbilleder fra sin egen families fotoalbums, og udforsker hvordan dette medie kan bruges til at konstruere en delvis fiktiv repræsentation af en familiehistorie gennem det, der er udeladt fra fortællingen.

Shadows of Re-Memory iscenesætter Kganye også en fortælling med et faktuelt udgangspunkt. Videoen består af animerede scener kunstneren har forestillet sig, der alle er baserede på historier indsamlet fra beboerne landsbyen Nieu Bethesda i Karoo i Øst-Kapprovinsen.

Resultatet er en udstilling, der ved at kombinere fantasi, mundtlig historiefortælling og dokumenterede begivenheder udfordrer accepterede narrativer, uanset om de præsenteres for os gennem litteratur, historiebøger eller vores egne familiealbum.

Lebohang Kganye (f. 1990)  er en sydafrikansk kunstner født og bosat i Johannesburg. Hun blev uddannet på Market Photo Workshop og University of Johannesburg og tager i øjeblikket en MFA ved Witwatersrand University. Kganye repræsenterede Sydafrika ved Venedig Biennalen 2022 og har udstillet globalt i Afrika, Europa og U.S.A. Hun primært er fotograf, men hendes interesse for fotografiets materialitet er vedvarende og udforskes på utallige måder gennem hendes brug af det skulpturelle, performative, teatralske og det levende billede. Hendes udstilling Haufi nyana? I've come to take you home er i øjeblikket udstillet på Foam Museum i Amsterdam, og hun er den 16. vinder af deres prestigefyldte Foam Paul Huf Award. 
https://www.lebohangkganye.co.za/ 

Fernisering: Torsdag den 4. maj kl. 16-18.

Seminar
I forbindelse med udstillingen præsenterede Galleri Image et seminar lørdag d. 6. maj kl. 14 med kunstneren Lebohang Kganye, den anerkendte sydafrikanske kurator John Fleetwood samt den danske kunstner Ditte Haarløv Johnsen. Læse yderligere detaljer her.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Augustinusfonden, Louis Hansen Fonden og Det Obelske Familiefond.

Foto: Lighthouse burials, 2022. Lebohang Kganye