Markus Henttonen

Den finske kunstner Markus Henttonen var i august 2015 i residency i Aarhus i forbindelse med FRESH EYES, hvor han med sit særlige, fotografiske øje inspicerede Aarhus.
Udstillingsperiode:
09-08-2022 - 09-08-2022
Medie:
Titel:
Markus Henttonen
Kunstner:
Den finske kunstner Markus Henttonen (født 1976) var i august 2015 i residency i Aarhus i forbindelse med FRESH EYES, hvor han med sit særlige, fotografiske øje inspicerede Aarhus. Henttonens fotografering er historiefortællende, filmisk og poetisk. Hans tidsløse og smukke billeder af landskaber og mennesker skaber håndgribelige atmosfærer og dvælende stemninger. Henttonen har en prominent stil, der både er sensuel og ærlig med en lille, melankolsk antydning nedenunder.

Henttonens arbejde behandler forholdet mellem mennesker og deres hverdagsmiljø. Han er interesseret i de steder og situationer, som måske fremstår hverdagslige ved første øjekast, men som i virkeligheden langt fra er det. Hans fotografier af anonyme steder og hverdagsbegivenheder overdækkes ofte af en melankolsk atmosfære. Billeder i fotoserien Silent Night fra 2012-2014 er eksempler på dette. Her har Henttonen fotograferet huse, indkørsler og forhaver, der er dekoreret med eventyrlige lys og renset for al menneskelig aktivitet. Badet i det overfladiske lys tilegner billederne sig et næsten hyperreelt udtryk, der får husene til at fremstå mere som skaleringsmodeller end egentlige steder.  

Biografi:
Efter sin dimission fra Turku Arts Academy i Finland i 2002 flyttede Markus Henttonen til Barcelona, hvor han kreerede sit første personlige kunstprojekt Paral-lel City, som blev udgivet som bog og lavet til en udstilling i 2004. Siden da har han fordelt sin tid mellem kunst og kommerciel fotografering, hvor han har arbejdet med talrige redaktionelle og kommercielle klienter og har fået sine værker vist i over 100 solo- og gruppeudstillinger i hele Europa. Henttonen har udgivet tre monografier, nyligst Twisted Tales – Road to Hope via Hatje Cantz. På det seneste har hans værker været udstiller i store, internationale udstillinger ved siden af anerkendte kunstnere såsom David LaChapelle, Pierre&Gilles, Martin Schöller, Mitch Epstein og Robert Polidori. Hans værker findes både i offentlige og private samlinger i Finland, USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien, Østrig, Belgien, Spanien og Holland.
Markus Henttonen bor og arbejder i øjeblikket både i Berlin, Barcelona og hans hjemland Finland.

Hjemmeside: www.markushenttonen.com