Nyheder

SOLID OBJECTS - en udstilling i Demorummet af Lise Tovesdatter Skou

Den nyeste udstilling i demorummet er SOLID OBJECTS af den danske billedkunstner Lise Tovesdatter Skou. Installationsværket kan opleves fra d. 21. maj frem til slutningen af juli. 

I midten af Lise Tovesdatter Skous installation SOLID OBJECTS kan man finde en stor krukke fyldt med hjemmelavet kombucha, som er en gæret te. På krukkens top flyder den symbiotiske kultur af bakterier og gær (SCOBY), der bruges til at starte gæringsprocessen - en slimet beige klat, undertiden kendt som kombuchaens mikrobielle "moder".

Kunstneren bryggede denne kombucha for tre år siden, som en del af sit kunstneriske researchprojekt ”Trade Test Site”, der udforsker feministisk kritik af den politiske økonomi. Hendes kombuchaworkshop var en del af en større indsats for at give folk mulighed for at undergrave kapitalismen ved at producere deres egen mad derhjemme - en indsats der især var målrettet kvinder med usikre økonomier, såsom kunstnere og enlige mødre. I årene efter workshoppen har SCOBYEN er siden vokset sig vildt og har langsomt overhalet krukken.

Med SOLID OBJECTS vender Skou tilbage til denne kombucha, og belyser den i nye rammer. Hun har malet Demorummets vægge, lofter og gulvet ultramarineblå - en farvenuance lavet af halvædelstenen lapis lazuli. Historisk set har pigmentets ekstravagante omkostninger medført at denne blå blev brugt af renæssancemalere til at vise velstand og status. Her, som baggrund for kombucha-krukken, skaber den blå farve en aura der indikerer en særlig værdi. Hvad er værdien af hjemmelavet mad og kampen for bæredygtige økonomier mod kapitalismens undertrykkende kræfter? 

Om kunstneren 
Lise Tovesdatter Skou (f. 1966 i Danmark) er en tværfaglig kunstner involveret i kunstnerdrevet research og videndelingsprojekter. Hun især interesseret i skjulte økonomier, værdistrukturer og plejeproblemeatikker. Hun har senest beskæftiget sig med kvindehistorie, med den tavse figur og skjulte strukturer af mental, social og økonomisk prækaritet. Nuværende projekter inkluderer: Are You Listening-Performing the Cure på 68 Art Institute (København) (2022) og The Feminist Supermarket på Ormston House (2021) i Limerick (IR). Seneste publikationer inkluderer: The Emergence of a Manifesto (2019). 

Call & Response
SOLID OBJECTS er den ottende udstilling i Call & Response, et projekt, der aktiverer to vinduesgallerier (Demorummet i Aarhus, Danmark og AirSpace Gallery i Stoke-on-Trent, UK) som steder for samarbejdsudstilling. Call & Response er struktureret som en frem og tilbage udstillingsserie, hvor en udstilling er lavet i direkte respons til en anden.Skou udviklede SOLID OBJECTS som svar på den tidligere udstilling i Demorummet, Preservation, som var en videoinstallation af Blythe Taylor, der satte fokus på hjemmelavet madproduktion ved hjælp af det visuelle sprog fra det 17. århundrede hollandske stillebensmalerier. Skou og Taylor fortsætter deres visuelle dialog med en duoudstilling i vindueslokalet på AirSpace Gallery i oktober 2021.

Call & Response er kurateret af Pamela Grombacher i samarbejde med AirSpace Gallery og Galleri Image. Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Aarhus Kommune (Kulturudviklingspuljen), Arts Council England, og Stoke-on-Trent City Council.