Concurrent

Concurrent viser et intimt møde mellem to unge kunstnere sammensat af den anerkendte sydafrikanske kurator John Fleetwood. Deres forskellige baggrunde danner to parallelle spor i udstillingen, begge med interesse i personlige erindringer og traumer solidt plantet i et moderne Sydafrika præget af kolonitiden og Apartheid.
Udstillingsperiode:
19-08-2022 - 09-10-2022
Medie:
Fotografi
Titel:
Concurrent
Kunstner:
JANSEN VAN STADEN, THEMBINKOSI HLATSHWAYO, JOHN FLEETWOOD
Concurrent er en udstilling med værker af de to sydafrikanske kunstfotografer Jansen van Staden og Thembinkosi Hlatshwayo. Deres værker forholder sig til de komplicerede forhold i familiedynamikker og steder, traumatiske voldshistorier og fotografiets muligheder for at skabe forandring. Udstillingen dykker ned i sammenfletningerne af Apartheidhistorier og kolonialismen som den eksisterer i dag, men også praksisser, der angår overgange og modarbejde. 

Begge fotografer bruger dokumentarfotografiets komplekse ritualer i deres fortællinger, og vil på samme tid bearbejde disse begivenheder ved at gentænke og omrokere dem. Her forholder de sig til mediets mange facetter og ritualerne som det udfolder sig i – at fotografiet ikke bare eksisterer i det øjeblik det bliver skabt, men er en kompleks samling af forhold, der akkumulativt bliver til en form for betydningsdannelse. En flod af mange bække.
Microlight begynder Jansen van Staden sin opsporing med en afslutning: sin fars død. Med udgangspunkt i historiske artefakter på museer, i hjem og i fotoalbums og i forholdet mellem faren og familien søger van Jansen tilbage i tiden efter spor til oprindelsen af de apartheidideologier, der manifesteredes i den sydafrikanske grænsekrig med Namibia – en krig, der forstyrrede farens liv, da han som 17-årig aftjente sin værnepligt. Mange af hans værker undersøger de traumer, der nu har sat sig fast på tværs af generationer. Hans narrativer er sammenvævninger af anekdoter -- små elementer, der tilsammen skaber større billeder.

Slaghuis II er Thembinkosi Hlatshwayos reaktion på en opvækst i et hjem, der også var et værtshus. Den vold han forbinder med sin opvækst, tager han med sig, og transformerer oprindelsesstedet fra hjem og værtshus til et fotostudie, hvor volden bliver til et visuelt sprog. Hlatshwayos udforskning består i, at han bearbejder fotografier, som billeder, som objekter, som teksturer, iturevet og genfotograferet efter at de har været udsat for værtshusets leben. Denne performance bliver en rekonstruktion af hans minder, en genskabelse i privatsfæren udført gennem et kamera.
Begge fotografer er opmærksomme på dokumentarfotografiet og dets praksisser, som eksperiment og position, der gør det muligt for fotografiet at slette historier, mens de skriver dem. 

John Fleetwood, udstillingskurator


OM KUNSTNERNE

Jansen van Staden
Jansen van Staden (f. 1986) er en sydafrikansk fotograf bosat i Cape Town. Van Staden gør brug af fotografi som et konceptuelt startpunkt for refleksioner om personlige forestillinger og sociale konstruktioner om tilhørsforhold og frakoblinger. Han gør brug af personlige anekdoter og billeder til at konstruere narrativer om nutidens Sydafrikas kompleksiteter. Han blev tildelt Charta Dummy Book award i 2021 (Rom) og hans værker var udstillet i “If a Tree falls in a Forest” ved Rencontres d’Arles 2021. 

Thembinkosi Hlatshwayo
Thembinkosi Hlatshwayo (f. 1993) er en sydafrikansk fotograf baseret i Johannesburg. Hans værker forholder sig til temaer om førstehånds og nedarvede traumer, vold og minder. Han er interesseret i fotografiets materialitet både som et fysisk konkret objekt og et mere immaterielt billede. Han blev tildelt CAP Prize for Contemporary African Photography i 2019. Hans værker har været udstillet i “Before the night” på Fotomuseum Winterthur (2019).  

John Fleetwood
John Fleetwood (b. 1970, Johannesburg) er en Sydafrikansk kurator og underviser. Han er leder af Photo:, en platform baseret i Johannesburg, som udvikler og promoverer socialt relevante fotoprojekter, og er undervisningsleder af BA photography på the Royal College of Art (KABK), Haag, Holland. Fra 2002-2015 var Fleetwood leder af the Market Photo Workshop, Johannesburg. Han er grundlægger af the Centres of Learning for Photography in Africa (CLPA). For nylig har han kurateret ‘Intimacy and Resistance: An intergenerational dialogue on South African photobooks’, for Photobook Week Aarhus (Danmark 2020), ‘Five Photographers: A tribute to David Goldblatt’ (inkl. Johannesburg, Bamako, Maputo, Durban, 2018-2019) og ‘Of traps and tropes’ som en del af Kerkennah International Photography Festival (Tunesien, 2018). I 2017, var han gæsteredaktør for Aperture’s Platform Africa edition.  Den 29. september 2022 afholder Galleri Image et seminar med afsæt i udstillingen. I seminaret vil udstillingens to kunstnere og kurator deltage sammen med lektor Jacob Lund fra Æstetik og Kultur, Aarhus Universitet. Seminaret finder sted på Det Jyske Kunstakademi, Mejlgade 32, 8000 Aarhus C fra kl. 13-16.


EVENTS
Seminar: "Concurrent"
Torsdag d. 29. september 2022, Det Jyske Kunstakademi, Mejlgade 32-34, 8000 Aarhus C. 

I forbindelse med udstillingen Concurrent afholdt Galleri Image et seminar om sydafrikansk fotokunst med fokus på udstillingens temaer, som bød på talks med kunstnerne Thembinkosi Hlatshwayo og Jansen van Staden, udstillingskurator John Fleetwood og Jacob Lund, lektor i Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet. Seminaret modereredes af Judith Schwarzbart, kunsthistoriker og tidligere rektor ved Det Jyske Kunstakademi, og blev organiseret af Galleri Image i samarbejde med Det Jyske Kunstakademi og Aarhus Universitet.

Seminaret bød på diskussioner om forholdet mellem fotografi, minder og æstetik såvel som nedarvede traumer og de muligheder for transformation en fotografisk praksis indebærer.

Udstillingen og seminaret er begge støttet af Statens Kunstfond, Augustinusfonden, og Kulturudviklingspuljen (Aarhus Kommune).
sponsorlogoer
sponsorlogoer
sponsorlogoer