New Tactics for Unseen Bodies

Gruppeudstillingen New Tactics for Unseen Bodies viste værker af fire kunstneres arbejde med vores visuelle arv gennem fotografi, video og collage, kurateret af Kirstine Autzen.
Udstillingsperiode:
06-05-2022 - 26-06-2022
Medie:
Titel:
New Tactics for Unseen Bodies
Kunstner:
Michelle Eistrup, Juan Covelli, Alinka Echeverria og Alexandra Leykauf
Hvordan forholder vi os til den arv af billeder, objekter og historier, vores samfund uundgåeligt er bygget på? Og hvordan gør vi dem aktuelle i vores nutid? Det gav fire kunstnere deres bud på i en ny udstilling på Galleri Image i Aarhus, der åbnede 6. maj 2022.

Man kan ikke viske historiens tavle ren. Vi mennesker er produkter af vores historie, og må enten videreføre eller transformere de billeder, vi har fået af tidligere generationer, til noget vi kan bygge vores fremtid på. Udstillingen New Tactics for Unseen Bodies viste fire internationale prisvindende kunstneres arbejde med vores visuelle arv gennem fotografi, video og collage.

Udstillingens værker tematiserede alle forholdet mellem synlighed og usynlighed igennem det fotografiske medie, fordi vi, i fotografier, kan sikre vores egen synlighed, og det giver adgang til magt og identitet. Kunstnerne i New Tactics for Unseen Bodies skabte overraskende transformationer af kroppe, landskaber og antikke objekter som taktiske bud på måder at udfordre arkiver og samlingers positioner - og i alle værkerne er den menneskelige krop til stede.

Dansk-Jamaicanske Michelle Eistrup, colombianske Juan Covelli, britisk-mexicanske Alinka Echeverria og tyske Alexandra Leykauf arbejder med problematikker, som rækker både ind og ud over Europas grænser. Alinka Echeverrias værk "Nicéphora udspringer af hendes research i Nicéphore Niépce Museets enorme samling af historiske fotografier. Blandt tusindvis af fotografier fik hun øje på et problematisk mønster: Kvinderne var ikke afbilledet som individer, men iscenesatte ud fra en underliggende ide om kvindelighed. I udstillingens imponerende 7 meter lange collageværk har hun sammensat billeder af kvinder fra antikken og frem, som gør mønstret synligt.

Den colombianske kunstner Juan Covellis værk – et stort videoværk skabt med machine learning - arbejder mere indirekte med fotografiet. Ved at fodre en algoritme med fotografier af antikke, colombianske guldfigurer har han skabt værket ”Speculative Treasures”, der i symbolsk forstand lader en Colombiansk kultfigur af Quimbayakulturen bryde ud af en spansk museumssamling.

New Tactics for Unseen Bodies er en del af en global bevægelse, der sanseligt og kritisk bruger nutidens medier og blikke til at bearbejde vores selvforståelse som historiske og kropslige væsner i dag. Udstillingens fire kunstnere har markeret sig internationalt i arbejdet med det fotografiske billede og relaterede medier, såsom skulptur, video, installation og computergenerede billeder. Udstillingen blev suppleret af events i samarbejde med LiteratureXchange og Art Week Aarhus.

Galleri Image var stolt over at kunne præsentere udstillingen, som var den anden i en udstillingsrække under titlen New Tactics, der undersøger, hvordan billedkunstnere skaber værker, der fungerer som taktiske svar på forandringer i forholdet mellem krop, identitet og fotografi vores visuelle kultur. New Tactics kurateres af kunstner og cand.mag. i Visuel Kultur Kirstine Autzen. Den første New Tactics – Moving in a Soft Field (2018) undersøgte forholdet mellem fotografiet og kroppen i den postfotografiske æra, og var en del af Fotobiennalen 2018.


EVENTS
Symposium: "New Tactics"
Torsdag d. 16. juni, Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13, 8000 Aarhus
Hvordan skubber kunstnere til vores forståelse af identitet? Symposiet udvidede gruppeudstillingen New Tactics for Unseen Bodies, og undersøgte det højaktuelle forhold mellem krop og billede i vores tid. Vores kroppe bliver forandret og opfattet i en nær udveksling med billederne af dem, og fotografiet, som teknologi, gennemgår omfattende forandringer. Udstillingens kunstnere og kurator samt forsker i kreativitet Jan Løhmann Stephensen deltog i symposiet. Symposiet var organiseret i et samarbejde mellem Galleri Image, Art Week Aarhus, Aarhus Universitet og Kunsthal Aarhus.
Læs mere om symposiet her.

Udstillingen blev støttet af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond, Augustinus Fonden og Grosserer L. F. Foghts Fond.