Seminar 'Concurrent' på Det Jyske Kunstakademi

I forbindelse med udstillingen Concurrent afholdt Galleri Image d. 29. september 2022 et seminar om sydafrikansk fotokunst med fokus på udstillingens temaer. Seminaret fandt sted på Det Jyske Kunstakademi.
Udstillingsperiode:
29-09-2022 - 29-09-2022
Medie:
Seminar
Titel:
Seminar 'Concurrent' på Det Jyske Kunstakademi
Kunstner:
JANSEN VAN STADEN, THEMBINKOSI HLATSHWAYO, JOHN FLEETWOOD, JACOB LUND, JUDITH SCHWARZBART
I forbindelse med udstillingen Concurrent afholdt Galleri Image d. 29. september 2022 et seminar om sydafrikansk fotokunst med fokus på udstillingens temaer, som bød på talks med kunstnerne Thembinkosi Hlatshwayo og Jansen van Staden, udstillingskurator John Fleetwood og Jacob Lund, lektor i Æstetik og Kultur ved Aarhus Universitet. Seminaret modereredes af Judith Schwarzbart, kunsthistoriker og tidligere rektor ved Det Jyske Kunstakademi, og blev organiseret af Galleri Image i samarbejde med Det Jyske Kunstakademi og Aarhus Universitet.

Seminaret bød på diskussioner om forholdet mellem fotografi, minder og æstetik såvel som nedarvede traumer og de muligheder for transformation en fotografisk praksis indebærer. 

Seminaret fandt sted på Det Jyske Kunstakademi, Mejlgade 32-34, 8000 Aarhus C, Torsdag d. 29. september fra 13-16. 


PROGRAM

Introduktion og rammesætning (kl. 13-14)
  • Beate Cegielska og Søren Taaning byder velkommen
  • Introduktion fra moderator Judith Schwarzbart
  • Jacob Lund sætter rammen for æstetisk erindring, erindringshandlinger og intergenerationelle traumer indenfor kunst
 Pause 

Introduktion til udstillingen og artist talks (kl. 14-15)
  • Introduktion til Concurrent og postfotografi i dokumentarisk praksis ved kurator John Fleetwood
  • Talk med kunstner Thembinkosi Hlatshwayo
  • Talk med kunstner Jansen van Staden
 Pause 

Diskussion (kl. 15-16)
  • Fælles diskussion og spørgsmål modereret af Judith Schwarzbart

DELTAGERE

Jansen van Staden
Jansen van Staden (f. 1986) er en sydafrikansk fotograf bosat i Cape Town. Van Staden gør brug af fotografi som et konceptuelt startpunkt for refleksioner om personlige forestillinger og sociale konstruktioner om tilhørsforhold og frakoblinger. Han gør brug af personlige anekdoter og billeder til at konstruere narrativer om nutidens Sydafrikas kompleksiteter. Han blev tildelt Charta Dummy Book award i 2021 og hans værker var udstillet i “If a Tree falls in a Forest” ved Rencontres d’Arles i 2022. https://jansenvanstaden.com

Thembinkosi Hlatshwayo
Thembinkosi Hlatshwayo (f. 1993) er en sydafrikansk fotograf baseret i Johannesburg. Hans værker forholder sig til temaer om førstehånds og nedarvede traumer, vold og minder. Han er interesseret i fotografiets materialitet både som et fysisk konkret objekt og et mere immaterielt billede. Han blev tildelt CAP Prize for Contemporary African Photography i 2019. Hans værker har været udstillet i “Before the night” på Fotomuseum Winterthur (2019). https://thembinkosihlatshwayo.onfotomat.com

John Fleetwood
John Fleetwood (b. 1970, Johannesburg) er en Sydafrikansk kurator og underviser. Han er leder af Photo:, en platform baseret i Johannesburg, som udvikler og promoverer socialt relevante fotoprojekter, og er undervisningsleder af BA photography på the Royal College of Art (KABK), Haag, Holland. Fra 2002-2015 var Fleetwood leder af the Market Photo Workshop, Johannesburg. Han er grundlægger af Centres of Learning for Photography in Africa (CLPA). For nylig har han kurateret ‘Intimacy and Resistance: An intergenerational dialogue on South African photobooks’, for Photobook Week Aarhus (Danmark 2020), ‘Five Photographers: A tribute to David Goldblatt’ (inkl. Johannesburg, Bamako, Maputo, Durban, 2018-2019) og ‘Of traps and tropes’ som en del af Kerkennah International Photography Festival (Tunesien, 2018). I 2017 var han gæsteredaktør for Aperture’s Platform Africa edition. www.phototool.co.za

Jacob Lund
Jacob Lund er lektor i æstetik og kultur på institut for kommunikation og kultur på Aarhus Universitet. Lund har publiceret bredt indenfor æstetik, kunststudier, kritisk teori og komparativ litteratur under emner som billed-politik, subjektivitet, erindring, medialitet, udsigelse og samtidighed. I 2015-2021 ledte han forskningsprojektet The Contemporary Condition, der fokuserede på samtidsbegrebet og forandringer i oplevelsen af tid, som den kunne spores i samtidskunsten. I øjeblikket arbejder han på forskningsprojektet Artistic Practice under Contemporary Conditions, 2022-2026, støttet af Novo Nordisk fonden. Hans seneste bog er The Changing Constitution of the present: Essays on the works of Art in the Times of Contemporaneity (Sternberg, 2022).

Judith Schwarzbart
Judith Schwarzbart er uddannet kunsthistoriker og kurator. Fra 2016-22 var hun rektor af Det Jyske Kunstakademi. I dag er hun freelance kurator og skribent. Sammen med Charlotte Bagger Brand og Solvej Helweg Ovesen kuraterede hun i 2007-8 det omfattende projekt U-TURN i København, Berlin, Budapest og Stege. Hun har tidligere arbejdet som interim-leder af Baltic Art Center i Visby, som kurator på Kunstverein München og Fruitmarket Gallery i Edinburgh samt som underviser på Roskilde Universitet, Umeå Konstakademi, Det Kungl. Konstakademien i Stockholm samt Det Fynske Kunstakademi i Odense.

Udstillingen og seminaret er begge støttet af Statens Kunstfond, Augustinusfonden, og Kulturudviklingspuljen (Aarhus Kommune).
sponsorlogoer
sponsorlogoer
sponsorlogoer