Spare Parts

Udstillingen Spare Parts af den danske billedkunstner Freya Sif Hestnes viste foto- og videoværker med en samling af kompositioner – hverdagssituationer, som indkredsede distancen mellem vores fysiske og mentale jeg.
Udstillingsperiode:
20-11-2020 - 10-01-2021
Medie:
Fotografi, video
Titel:
Spare Parts
Kunstner:
Freya Sif Hestnes
Galleri Image præsenterede udstillingen Spare Parts med foto- og videoværker af den danske billedkunstner Freya Sif Hestnes. 

Der sidder en krop fast i enden af min hjerne. Den fordøjer. Den gror hår. Den producerer varme, spyt, sved. Processer som opretholdes simultant med alt andet. Mens vi fokuserer, fortolker, bliver distraheret. Mens vi konsumerer og forsøger at være ægte. Mens vi tapetserer stuen og tænker over, hvad vi skal have til aftensmad. Vi læner os selv mod noget, der afgiver et mærke på vores hud. Vi optager plads. Efterlader spor.
 
Hestnes's udstilling Spare Parts er en samling af kompositioner – hverdagssituationer, som indkredser distancen mellem vores fysiske og mentale jeg. Hestnes er inspireret af nature morte traditionen og barokkunstens vanitasmotiver, hvor fremstillingen af genstande i en tilstand af fordærv er central. Løsrevne kropsdele tangerer mellem objekt og abjekt - på samme tid både frastødende og nærværende. Erkendelsen af at have en krop kan være brutal.
Vi er øjne, ansigter, lunger, hænder. Vi er knogler og blod. Vi er arme og ben. Men vi består også af dele, som vi ikke engang kender navnet på. Vi er tarme, der har det samme overfladeareal som tennisbaner. Vi er neglebånd. Vi er travle bakterier. Indtil den dag hvor travlheden stopper.
 
Du er sener, negle, nerver, væv. Skrøbelig. Et slagtehus med dele i en spinkel konstruktion, pænt pakket ind i hud for at skjule sin kedelige gråbrune farve. Træt lever. Flækket negl. Mitokondrier. Vi undgår at gå til tandlægen, fordi vi er bange for, hvad de finder - en fejl i systemet og en påmindelse om, at vi har misbrugt det. Beskadiget det. Det som vi kalder vores krop. Ikke i første omgang, men over tid, i vores hændelser. I de mærker vi sætter i os selv, i hinanden. 
 
Spare Parts er en hyldest til vores kroppe og de prøvelser, der rammer dem. Til vores navler og vores solskoldninger og til vores knyster. Til alle vores dele, der fungerer som de skal og ikke har noget til overs. At sidde og tænke over, at vores lunger oppustes og udtømmes. Oppustes. Udtømmes. Oppustes. Udtømmes. Og hvordan de fortsætter med at gøre det, indtil de ikke gør det længere.


Om kunstneren:
Freya Sif Hestnes (f. 1986) er en dansk billedkunstner, bosat i København. Hun har en BFA i fotografi fra Valand Academy (SE) og er uddannet scenograf fra Akademi for Scenekunst (NO). Hun har siden endt uddannelse i 2017 udstillet på gallerier og kunsthaller i Skandinavien og turneret i store dele af Europa som performer og scenograf i egne produktioner. Hestnes har desuden markeret sig i det frie scenekunstfelt og i dansk teater, senest aktuel som scenograf på den Reumert-vindende forestilling "Brøgger" på Teater Republique.

Gennem udtryksformer som video, installation og performance undersøger hun, hvordan den personlige historie kan finde plads i det kollektive. Hestnes betragter virkeligheden gennem små iscenesættelser, hvor humor, absurditet og sanselighed smelter sammen i et biografisk og virkelighedsnært udtryk. Her optræder hverdagsobjekter ofte som markører for den komplekse relation mellem mennesket og dets materielle omgivelser.

Læs mere på kunstnerens egen hjemmeside: www.freyasifhestnes.com

Udstillingen var støttet af Aarhus Kommune (Kulturudviklingspuljen) og Statens Kunstfond.

Se interviewet med Freya Sif Hestnes om udstillingen her.