Kairos

Til Demorummet har Mona Aghababaee skabt et hjul, der ikke kunne dreje. Lange stykker af brugt tøj, sengelinned og andre tekstiler er vævet i en tæt spiral, som former et hjul, der er en smule højere end selve vinduesgalleriet. Derved bliver hjulet immobilt, så snart det er presset ind i det lille rum.
Udstillingsperiode:
05-06-2020 - 02-08-2020
Medie:
Installation
Titel:
Kairos
Kunstner:
Mona Aghababaee
Udstillingen Kairos i Demorummet af Mona Aghababaee (IR) vises den 5. juni – 2. august, 2020 

På oldgræsk findes der to ord for ”tid”: Chronos refererer til den kronologiske tid, og kairos refererer til mulighedernes øjeblikke. Kairos er en kritisk tid, en tid til handling, en tid der må gribes. En tid med følelsen af hastighed.

Den iranske kunstner Mona Aghababaee undersøger denne opfattelse af tid ved brug af det vævede hjul som figur. Hjulet er fyldt med muligheder for bevægelse og bærer ideer om momenter og revolution med sig. 

Aghababaee har skabt tre hjulskulpturer til hendes Kairos-udstillingstrilogi. Hver af dem er lavet med genbrugsstof. Hendes første hjul stod højt og insisterende i et museumsgalleri, med truslen om at kunne rotere hvert øjeblik. Hendes andet hjul var hyperaktivt, brugt af børn som en del af en forhindringsbane på en legeplads. 

Til Demorummet har Aghababaee skabt et hjul, der ikke kunne dreje. Lange stykker af brugt tøj, sengelinned og andre tekstiler er vævet i en tæt spiral, som former et hjul, der er en smule højere end selve vinduesgalleriet. Derved bliver hjulet immobilt, så snart det er presset ind i det lille rum.

For at understrege hjulets nu hjælpeløse placering, havde kunstneren intentioner om at udstille fotografier af hende selv, der bruger hjulet i en serie af offentlige performances i gaderne i Isfahan, Iran. Fotografierne var også ment til at kontekstualisere hjulet i en anden tid og sted, for at afslører at objekter indeholder hukommelser – både deres egen historie og deres materialers historie. 

Det blev dog gjort umuligt i marts 2020, da Iran blev epicenter for den globale coronavirus pandemi. Aghababaee har i stedet guidet kuratoren online til at lave hjulet ved brug af genbrugsmaterialer fra Aarhus. Ved at se værket gennem dette perspektiv, afslører det immobile hjul en ny fortælling – symbolsk for øjeblikket med masse-nedlukninger, da kreativitet, arbejde og sociale forbindelser har været udfordret på uforudsigelige måder. 

Kairos var det tredje kunstværk ud af tre udstillinger i Demorummet skabt af tidligere residency-kunstnere fra AaBKC Residency, og blev præsenteret i samarbejde med Aarhus Billedkunstcenter. 

Udstillingerne er kurateret af Pamela Grombacher. 

Om kunstneren: Mona Aghababaee (b. 1982) er en interdisciplinær kunstner, som bor og arbejder i Isfahan, Iran. Hun har arbejder primært med skulptur og installation, hvor Aghababaee praktiserer en kontinuerlig dialog mellem hverdagsobjekter og deres relation til kroppen. Hendes nuværende udforskninger fokuserer på sociale og politiske potentialer for skulptur. Aghababaee er medstifter og meddirektør for VA Space for Contemporary Art i Isfahan, som er en platform for udstillinger og ophold der inviterer nationale og internationale kunstnere, kritikere og forfattere til at blive en del af lokalområdet og kulturen i en kreativ og kunstnerisk atmosfærer.  

Udstillingen var støttet af Aarhus Kommune (Kulturudviklingspuljen)