Deconstruction of Already Existing Knowledge of Blindness

Gennem udstillingen Deconstruction Of Already Existing Knowledge Of Blindness undersøger den danske kunstner Kristina Steinbock forestillingen om blindhed gennem filmiske, taktile, fotografiske, auditive og performative værker. Den seende og den blinde er kropsligt tilstede i verden på to forskellige måder
Udstillingsperiode:
04-05-2018 - 24-06-2018
Medie:
Titel:
Deconstruction of Already Existing Knowledge of Blindness
Kunstner:
Kristina Steinbock
Repræsentationen af blindhed fokuserer ofte på en marginaliseret handicappet krop med en mangel, som sjældent perspektiveres fra en sensorisk kropserfaring. Hvordan findes identitet uden syn i en stærk visuel dominerende kultur? Hvorledes kan stigmatiseringen af kroppen med synshandicap anskues på nye måder, så at oplysning flytter sympati mod empati og forståelse? Udstillingen belyser blindhedens præmisser og udfordrer opfattelsen af normen i mennesket. 

Gennem udstillingen Deconstruction of Already Existing Knowledge of Blindness undersøger den danske kunstner Kristina Steinbock forestillingen om blindhed gennem filmiske, taktile, fotografiske, auditive og performative værker. Den seende og den blinde er kropsligt tilstede i verden på to forskellige måder. Kristina Steinbock samarbejder med blinde mennesker for at give seende indblik i en verden, de ellers er afskåret fra, og forsøger at skabe åbninger mellem de to verdener og nedbryde fordomme.  

Udstillingen er skabt specielt til Galleri Image og bygger på flere års undersøgelser af blindhedens verden, hvor Steinbock forsøger at etablere overlappende flader mellem teatralitet og identitet, individ og kategori og mellem dokumentation og fiktion.  

I udstillingsrummet mødes beskueren af væveværket, If You Stare at Me I Luckily Dont See It.Værket er vævet med punktskrift af blinde Søren Nilan Nielsen fra IBOS. Værket må gerne berøres.

Blind Idioms består af 63 dominobrikker i birketræ med punktskrift og bogstaver. De blev brugt i en performance af Søren Høg. Han vil performe to gange i udstillingsperioden, siddende i stilhed ved et bord og fremkalde sætninger med bibelske referencer, hvor blindhed bruges som metafor for uvished og dumhed. Værket skifter karakter i udstillingstiden og forandres til andre litterære sætninger. Værket må gerne berøres. En af sætningerne er et fotografisk værk.   

Værket indeholder sætningerne: 
There is none so blind than those who will not see 
If the blind guide the blind both will fall into a pit 
Darkness is ignorance light is knowledge 
In the country of the blind the one eyed man is king

Videoværketet The Space Before Sleep (16 min.) referer til, at menneskets søvnrytme reguleres af lyset. På den måde udfordres blinde ved lysets manglende tilstedeværelse, hvilket gør det vanskeligt at vide, hvornår det er nat og dag. Værket diskuterer tematikker gennem forskellige mennesker: seksualitet og blindhed, tro og blindhed og moderskab og blindhed. Trosspørgsmålet udfordrer biblens litterære beskrivelser af blindhed, som Jesus ville helbrede. Seksualiteten kan indtræde senere i livet for blinde, fordi det er sværere at aflæse kropssprog, flirt og ansigtsudtryk, når synet ikke er den primære sans. Moderskabet hos blinde mødre og børn opbygges ud fra teknikker baseret på hørelse og berøring. Værket er filmisk opbygget af stillbilleder og bindes sammen med en voiceover med udgangspunkt i de tre tematikker. 

I serien ’Untitled photogravures’ bringer ædeltryks-tekniske aftryk af forskellige stemninger i spil med tekst gennem livsalvorlige tematikker, der alle berører mennesker og den opståede blindhed. 

Home Sweet Home er et audioværk (18 min.) Værket er baseret på fortællinger med beskrivelser af hjemmet som base hos 4 forskellige blinde: hvad udgør et hjem, og hvordan indrettes hjemmet, når synet ikke er den bærende sans? 

Kristina Steinbock arbejder ofte ’kunst-antropologisk’, idet hun som feltarbejder indsamler viden om det miljø, og de mennesker, hun ønsker at portrættere. Det er essentielt for Steinbock at samarbejde med mennesker fra det univers, hun søger forståelse for. Hun kan derigennem fremkalde en scene, der betrædes af virkelige mennesker, hvis professionalisme til gengæld består i, at de har livslang erfaring med den rolle, de skal spille. Denne metode forstærker forholdet mellem performer, instruktør og den tematiske fremstilling. I forbindelse med udstillingen udgives en bog. Hold øje med vores hjemmeside og Facebook, hvor der vil komme informationer løbende. 

Steinbock er født i 1974, bor og arbejder i København og er uddannet fra Glasgow School of Art og det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun arbejder primært med video og fotografi og har udstillet i Danmark og i en lang række andre europæiske lande. Hun har bl.a. vundet open call på Silkebord Udstillingen i 2015 samt FOKUs videokunst prisen i 2013. Læs mere om kunstneren her. I forbindelse med udstillingen udgives en bog. Dato for bogudgivelsen annonceres snarest på vores hjemmeside og Facebook. 

Kristina Elisabeth Steinbock udgav hendes publikation med titlen 'Selected Work on Blindness'.

I bogen samler hun de værker hun har lavet relateret til blindhed som tema. Det seneste arbejde under dette tema var hendes forårsudstilling på Galleri Image: Deconstruction of Already Existing Knowledge of Blindness.

Bogen blev præsenteret for første gang ved Photobook Week Aarhus 2018 og blev udstillet i Rundetårn fra d. 13. - 19. november 2018 med en reception d. 14. 

Læs mere om hendes udstilling på Galleri Image her:
http://galleriimage.dk/…/1056-deconstruction-of-already-exi… 

Lær mere om Kristina Steinbock's arbejde her: https://kristinasteinbock.com/

Lørdag d. 23. juni kl. 11.30 - 12.00 afholdes en performance med Søren Høg på Lille Torv.   

Lørdag d. 23. juni kl. 14 - 16 afholdes Artist Talk med Kristina Steinbock på Galleri Image. 


Foto: Sine-Vadstrup Brooker, videostill fra videoværket The Space Before Sleep fra 2018 af Kristina Steinbock.

Udstillingen er støttet af Kulturudviklingspuljen Aarhus Kommune.