Seedless Grapes - en samtale

Galleri Image afholdte den 28. marts et debatarrangement i forbindelse med David Stjernholms udstilling Seedless Grapes. Her diskuterede kunstneren David Stjernholm, hukommelsesforsker ved Aarhus Universitet Annette Bohn og sommelier Jens Peter Nebsbjerg fra MASH, sansning og hukommelse med udgangspunkt i udstillingen.
Udstillingsperiode:
28-03-2015 - 28-03-2015
Medie:
Talk
Titel:
Seedless Grapes - en samtale
Kunstner:
David Stjernholm, Lektor Annette Bohn, sommelier Jens Peter Nebsbjerg
Galleri Image afholder den 28. marts et debatarrangement i forbindelse med David Stjernholms udstilling Seedless Grapes. Her vil kunstneren David Stjernholm, hukommelsesforsker ved Aarhus Universitet Annette Bohn og sommelier Jens Peter Nebsbjerg fra MASH diskutere sansning og hukommelse med udgangspunkt i udstillingen. 
Under og efter samtalen vil der være mulighed for at stille spørgsmål, og undervejs vil der blive serveret en billeddannende vin.

Hvad sker der når vi sanser, lagrer det sansede, for til sidst at skulle genkalde samme? Hvad er hukommelse og erindring, og hvordan er dette forbundet til vores perceptionsapparat? Kan vi stole på vores sanser og kan vi stole på verden omkring os?

Hvad er din første store smagsoplevelse?
David Stjernholm: På et fotografi fra sommeren ’88 sidder jeg på et tæppe og spiser et stort jordbær. Jeg er to år gammel, alene, og omkring tæppet vokser kæmpe mælkebøtter. Når jeg tænker tilbage, er det ikke kun et af de første minder, jeg har; men samtidigt også en af de første tværsanselige oplevelser, jeg kan genkalde. At være i skyggen fra middagssolen, overfladen på tæppet, smagen og følelsen af de sprøde jordbær og en fjern lyd fra en manuel græsslåmaskine (som jeg mener at kunne huske). Alt sammen en del af samme minde.
Ved en familiemiddag for et par år siden bladrer vi i familiealbum, og det aktuelle fotografi dukker frem. Jeg fortæller om mine minder fra dagen og fra ferien i min onkels sommerhus, hvor det blev taget. Om hvor let dette minde genkaldes hos mig, at der ikke skal mere til end et tilsvarende jordbær eller duften af mælkebøtter. Min søster ser undrende på mig og fortæller, at det ikke er mig, man ser på fotografiet, men min kusine, hvem jeg lignede på en prik, da vi var små.

Læs transkriptionen af samtalen her.