Galleri Image sætter fokus på Hasselbladprisen

I anledning af tildelingen af Hasselbladprisen, 2015, viste Galleri Image en række fotobøger fra tidligere års prismodtagere.
Udstillingsperiode:
13-02-2015 - 09-03-2015
Medie:
Fotobøger
Titel:
Galleri Image sætter fokus på Hasselbladprisen
Kunstner:
Hasselblad Award

Galleri Image sætter fokus på Hasselbladprisen

Stift bekendtskab med Hasselblad-prismodtagere fra 1980 til i dag

The Hasselblad Award er en international fotopris, som årligt tildeles en fotograf, der anses for at have opnået en særligt bemærkelsesværdig og langvarig karriere inden for fotografiens verden. Modtageren af prisen bliver hvert år valgt af en jury, der sammensættes af en række internationale eksperter fra fotokunstens verden og udskiftes fra år til år. Klassiske fotografiske navne såsom Henri Cartier-Bresson (1982), William Eggleston (1998) og Ansel Adams (1981) har alle modtaget prisen, der oprindeligt blev grundlagt i 1980 af svenske Erna og Victor Hasselblad (sidstnævnte var også ophavsmand til det berømte Hasselblad kamera). Med undtagelse af 1983 er prisen blevet uddelt årligt lige siden, og prismodtageren bliver blandt andet tildelt stor økonomisk anerkendelse samt en udstilling på Sveriges Hasselblad Center i Göteborg.

I anledning af den årlige tildeling af Hasselbladprisen, der bliver offentliggjort den 6. marts 2015, viser Galleri Image nu en række fotobøger fra tidligere års prismodtagere. Heriblandt er den japanske fotograf Ishiuchi Miyako, der blev tildelt prisen i 2014, og som blandt andet gjorde sig bemærket på Venedig Biennalen i 2005 med sin serie ’Mother’s’ (2000 – 05). Igennem sin 35-årige lange karriere har Miyako skildret Japans efterkrigstid på særdeles personlig vis, og hun har via sit arbejde også formået at markere sig som kvindelig kunstner på den mandligt dominerede japanske fotoscene. Miyakos bogudgivelse i forbindelse med Hasselbladprisen viser både billeder fra ’Mother’s’, hvor hun på intim vis fotograferede sin afdøde mors ejendele, samt fra serier som ’Hiroshima’ (2007), hvor hun har portrætteret klædningsgenstande fra ofrene for Hiroshima-bombningen under Anden Verdenskrig, og ’Silken Dreams’ (2010), der dokumenterer Japans svindende silkeindustri.

Galleri Image vil også udstille bøger fra en række andre Hasselblad-modtagere, heriblandt Sophie Calle (2010) og Joan Fontcuberta (2013). Sophie Calles fotografiske arbejde udforsker ofte samspillet mellem billeder og tekst, samt temaer som identitet og fiktion på konceptuel vis. I serien ’Detective’ (1980) lod Calle sig forfølge af en privatdetektiv hyret af hendes mor, og ledte ham uvidende igennem dele af Paris, der havde særlig betydning for hende, mens hun i serien ’The Hotel’ (1981) arbejdede som kammerpige på et hotel i Venedig med det formål at fotografere gæsternes personlige ejendele og hotelværelser. Hasselbladprisen blev i 2013 tildelt catalanske Joan Fontcuberta, der udstillede på Galleri Image i 1981, og ligesom Sophie Calle arbejder på mere konceptuel vis med fotografi. I ’Fauna’ (1987) udforskede Fontcuberta sammen med Pere Formiguera en forsvunden tysk zoologs arkiver omhandlende fabeldyr, mens serien ’Sirens’ (2000) udmøntede sig i en installation af fiktive havfrue-fossiler.

Ovennævnte bogudgivelser er blot et udsnit af de fotobøger, der kan ses på Galleri Image fra fredag d. 13. februar 2015. Galleri Image vil yderligere annoncere, når dette års modtager af Hasselbladprisen er blevet offentliggjort.