Atheist

Udstillingen "Atheist" er opbygget som en totalinstallation, der imiterer et typisk statsligt kontor i Kina. Udover at indeholde artefakter fra kontormiljøet består udstillingen desuden af Zhangs fotografiske værker, en videoinstallation samt personlige fotografier fra kunstnerens eget familiealbum.
Udstillingsperiode:
01-05-2015 - 28-06-2015
Medie:
Foto/installation
Titel:
Atheist
Kunstner:
Lijie Zhang
Fra 1. maj til 28. juni viser Galleri Image udstillingen Atheist med den kinesiske kunstner Lijie Zhang. Udstillingen vil være opbygget som en totalinstallation, der imiterer et typisk statsligt kontor i Kina. Udover at indeholde artefakter fra kontormiljøet vil udstillingen desuden bestå af Zhangs fotografiske værker, videoinstallation med lyd samt gamle personlige fotografier fra kunstnerens eget familiealbum.

Atheist viser kunstnerens subjektive blik på Kina, der på den ene side er forankret i den kinesiske kultur, men også repræsenterer et udefrakommende syn på landet, da kunstneren har været bosat i Europa, og derfor er blevet påvirket af den Vestlige kultur. I et samspil mellem den subjektive og den kollektive bevidsthed behandler Zhang i udstillingen tematikker, der omhandler Kinas samfund, historiske udvikling og det at være ung i nutidens Kina.

Udstillingens titel Atheist henviser først og fremmest til det kommunistiske partis officielle politiske verdenssyn, hvilket har haft umådelig stor indflydelse på flere generationer i Kina. I nutidens Kina tilhører de fleste kinesere ingen religiøs trosretning, idet Kulturrevolutionen forårsagede en kraftig svækkelse af Buddhismen og andre religiøse trosretningers indflydelse. Udstillingens titel henviser dermed til den særlige mentalitet hos den kinesiske befolkning.

Zhang's fotobog Midnight Tweedle, 2015, er inspirationskilde og udgangspunkt for udstillingen, og indgår også i udstillingen som bladreeksemplar. 

Om kunstneren
Lijie Zhang er født i 1981 og bor i Beijing. Hun har læst journalistik på Normal University i Beijing og fotografi på UAL, London College of Communications. Zhangs kunstneriske stil er snapshotæstetisk, og hun har rødder i en dokumentarfotografisk tradition. Siden hun startede sin fotografiske karriere, har hun været optaget af samfundets udstødte eksempelvis de handicappede og syge, ligesom hun har lavet projekter om uligheder i verdenssamfundet. Lijie Zhang er kendt i Kina for sin fotografiske serie om SARS og for sit samarbejde med handicappede børn, der handlede om at give dem nye måder at udtrykke sig på.
Hendes værker har været udstillet i blandt andet Beijing, Guangdong, Dali, Yunnan og Lianzhou i Kina, samt i New York og Paris. Hun har modtaget mange priser og har været omtalt i blandt andet New York Times – Lens, Newsweek og China Daily.

Den 2. maj afholdt Lijie Zhang en artist talk med bla. introduktion til udstillingen på Galleri Image. Lørdag d. 27. juni var Galleri Image vært for et seminar om kinesisk samtidskunst. Deltagerne var kunstner og lektor ved Central Academy of Fine Arts (CAFA) Fei Jun, den kinesiske kunstskribent Pei Yan og den kinesiske fotograf, performance- og videokunstner Liu Jin

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Kulturudviklingspuljen, Aarhus Kommune
sponsorlogoer
sponsorlogoer