Territories - NY Skating

Video- og installationsværker af fem polske kunstnere vises i Demorummet. Territories vil forsøge at identificere menneskets eksistentielle position i en ultramoderne verden, hvor rum kan opløses og destabiliseres.
02.03 - 29.03: Dominik Lejman
Udstillingsperiode:
02-03-2015 - 29-03-2015
Medie:
Video
Titel:
Territories - NY Skating
Kunstner:
Dominik Lejman
Video- og installationsværker af fem polske kunstnere:
Adam Witkowski, Dominik Lejman, Iwo Rutkiewicz, Katarzyna Józefowicz og Kaja Dobrowolska

Kurateret af Aleksandra Księżopolska
Præsenteres i Demorummet ved Galleri Image
26.01.15 – 30.06.15
Territories er ikke en regional afdækning af den polske kunstscene. Det er derimod en kuratorisk undersøgelse af steder, rum og relationer. Her er fokuseret på at koncentrere sig om essensen af de billedelige rum, som kunstnerne har skabt, hvor der kun er få dimensionale lag. Territories vil forsøge at identificere menneskets eksistentielle position i en ultramoderne verden, hvor rum kan opløses og destabiliseres. Identifikationen og genidentifikationen af sociale og kulturelle relationer er et tilbagevendende tema i de fleste af værkerne.

Dominik Lejman
Video: NY Skating, 2003
02.03. – 29.03.

Dominik Lejmans flygtige og diskrete kunst relaterer til en virkelig situation med virkelige mennesker. Videoværket NY skating forekommer at være et arrangeret teaterstykke med en omhyggelig komponeret koreografi, men ved nærmere bekendtskab synes det i stedet at ligne en gruppe af spøgelser, et væld af anonyme karakterer uden nogen form for individualitet. Gruppen af silhuetter tager form som et ornament, hvor de enkelte dele bliver en vigtig brik i et puslespil. Dette følelsesløse ornament, formet i tabet af identitet, bliver en abstrakt figur, en kold komposition, som former et mønster af moderne eksistens, forblivende på overfladen af løse menneskelige relationer og spørgsmål om identitet i nutidens multikulturelle samfund. Ornamentet i Lejmans værk minder os om aktuelle spørgsmål om overvågning og kontrol, hvilket er et vigtigt aspekt i Lejmans kunst – det offentlige rum og den sociale sfære. Et aspekt, som er endnu mere aktuelt i nutiden samfund, hvor ideen om ”det andet” altid udgør en potentiel trussel. Videoen, som ses i negativ og sort/hvid, uden tilføjet glasering, danner en spøgelsesagtigt forestilling, hvor det er umuligt at skelne karaktererne fra hinanden. 


Et samarbejde mellem Galleri Image og Laznia Centre for Contemporary Art, Gdansk.

Støttet af Den Polske Ambassade i København