Maputo Diary

Galleri Image præsenterer de nyeste værker fra serien Maputo Diary. Serien er produceret af den danske fotograf og filminstruktør Ditte Haarløv Johnsen. Hun er født i Danmark, men har tilbragt størstedelen af sin barn- og ungdom i Mozambique. Maputo Diary udspringer af mødet mellem disse to vidt forskellige verdener.
Udstillingsperiode:
17-11-2012 - 21-12-2012
Medie:
Fotografi
Titel:
Maputo Diary
Kunstner:
Ditte Haarløv Johnsen
Galleri Image - Skandinaviens ældste udstillingssted for fotografi - præsenterer de nyeste værker fra serien Maputo Diary. Serien er produceret af den danske fotograf og filminstruktør Ditte Haarløv Johnsen. Hun er født i Danmark, men har tilbragt størstedelen af sin barn- og ungdom i Mozambique. Maputo Diary udspringer af mødet mellem disse to vidt forskellige verdener. Ditte voksede op som et hvidt barn i et sort Afrika. På trods af forskelligheden følte hun, at hun hørte hjemme i Mozambique. Men rodløsheden meldte sig da hun som teenager flyttede tilbage til Danmark og efterfølgende rejste på skift mellem landene. Hun kæmpede for at finde fodfæste på tværs af de to kulturer. Det er i høj grad denne identitetskrise Ditte tager udgangspunkt i, i sine værker. Med hendes egne ord blev hun frelst af en enestående billedkunstlærer og et Minoltakamera, som hun fik af sine bedsteforældre, da hun blev 18. Ved at se verden gennem linsen, overkom hun generthed og tvivl. Kameraet blev et middel til at fejre forskelligheden. I Maputo opsøgte hun mennesker i vidt forskellige, og til tider tabubelagte, miljøer. Et af disse miljøer var "Søstrene": et fællesskab udgjort af en stigmatiseret gruppe af homoseksuelle mænd.
Denne udstillings særlige drivkraft er Dittes personlige engagement. Værkerne levner ingen tvivl om, at hun kender, holder af og respekterer hver enkelt af de portrætterede mænd og kvinder, og beskueren bliver draget ind i deres virkelighed. Hendes værker er på én og samme tid portrætter af mennesker og af et samfund. De mennesker man møder er alle fotograferet i deres nærmiljø: i deres kvarter, i deres lejlighed, i deres seng. Deres omgivelser afspejler i høj grad deres identitet. Dittes billeder er præget af en hjerteskærende og hudløs ærlighed. Samtidig er fotografierne enormt livsbekræftende. De udspringer af en hverdag, hvor døden er allestedsnærværende og hvor livet i ekstrem grad leves i nu'et. Der bliver festet og danset - for i morgen er det måske for sent.

Ditte Haarløv Johnsen (f.1977) bor og arbejder i dag fra København. Hun har studeret fotografi både i Mozambique, Danmark og Canada, og har siden uddannet sig til dokumentarfilminstruktør (2007). Hendes film og fotografier kredser om de samme tematikker: individets identitet, livet på kanten af samfundet og kampen for retten til at være til. Hun har modtaget adskillige priser for sit arbejde, og hendes værker har været verden rundt: fra Syrien til Canada, fra Finland til Johannesburg. Sidste år var Ditte Haarløv Johnsen inviteret med på den prestigefyldte udstilling ARS 11 på KIASMA, Helsinki. For mere information: www.dihajo.com.

Fernisering: fredag d. 16. november kl. 16-18
Artist Talk: lørdag d. 17. november kl. 14.00

Debat: 'Liv med Kant', torsdag d. 13. december kl. 19.00
Kunstnerne Ditte Haarløv Johnsen og Michelle Eistrup mødes for at tale om mennesker og miljøer fra deres opvækst, som har vakt deres kunstneriske interesse. De personligheder, som f.eks. ses i udstillingen Maputo Diary eller høres som stemmer i Eistrups videokunst, repræsenterer en vitalitet og originalitet, som står i kontrast til den danske "way of living", hvor opgaver løses og systemer fungerer i nærmest perfekt monotoni, men hvor livet selv måske risikerer at blive tæmmet og hæmmet.

Udstillingen er støttet af:
sponsorlogoer
sponsorlogoer