Absence of Subject

Det er med stor glæde, at Galleri Image kan præsentere en unik og original udstilling med den amerikanske fotograf Michael Somoroff i en visuel samtale med den legendariske tyske fotograf August Sander (1876-1964). Der er tale om en konceptuel homage fra én kunstner til en anden.
Udstillingsperiode:
12-10-2012 - 11-11-2012
Medie:
Fotografi, grafik og video
Titel:
Absence of Subject
Kunstner:
Michael Somoroff and August Sander
Det er med stor glæde, at Galleri Image – Skandinaviens ældste udstillingssted for fotografi kan præsentere en unik og original udstilling med den amerikanske fotograf Michael Somoroff i en visuel samtale med den legendariske tyske fotograf August Sander (1876-1964). Der er tale om en konceptuel homage fra én kunstner til en anden.
I 2003 så Michael Somoroff en, for ham skelsættende, udstilling på MoMa The Museum of Modern Art i New York. Udstillingen var med værker fra August Sanders omfattende livsværk Menschen des 20. Jahrhunderts. Serien består af en række minutiøst opstillede portrætter af mennesker, der til sammen danner et kollektivt portræt af det tyske folk. August Sander forstod samfundet som en hierarkisk orden af erhverv og det særlige i hans portrætter er således evnen til at portrætter subjektet – ikke som individ, men som repræsentant for en type. Via computerteknik er det lykkes Michael Somoroff at retouchere den person, som før var fotografiets centrale element bort og efterladt baggrunden ”tom”. Alt andet er som før, men det ser nu ud som om, at personen er gået udenfor linsens synsfelt. Dette gentages i en række fængslende billeder og efterlader os med mennesketomme scenerier: butikker, landskaber og huse uden beboere, men som alle rummer efterladte spor af menneskelig tilstedeværelse og dermed indikerer, at her var der engang nogen. Michael Somoroffs billeder understreger den overbevisende kraft og æstetiske kvalitet, der findes i August Sanders værker, selv uden disses centrale element: det menneskelige subjekt.
Værket, som Michael Somoroff tager udgangspunkt i, hører til blandt såvel August Sanders som den samlede fotokunsts absolutte hovedværker. Det er en på mange måder banebrydende serie i sin tilgang til portrætfotografiet og August Sander bidrog med nye måder at portrættere folk på. Han lagde kimen til, hvorledes mange fotografer i de efterfølgende årtier har grebet fænomenet an. Heriblandt flere af eftertidens anerkendte fotografer som bl.a. Paul Strand, Richard Avedon, Irving Penn, Walker Evans og Diane Arbus.

Udstillingen ABSENCE OF SUBJECT: The images of Michael Somoroff and August Sander omfatter sølvprints, platinium-palladiumprints og videoer af Michael Somoroff og fotografier af August Sander.

Michael Somoroff (f. 1957) er født og bosat i New York. Som kunstner i almindelighed og fotograf i særdeleshed er han vokset op med August Sanders værk. Han er født som søn af en fotograf og studerede ligeledes selv fotokunst i New York i 1970’erne. Som ung rejste han til Europa, hvor han arbejdede som fotograf på magasiner som Life og Vogue. Trods sin europæiske succes vendte Michael Somoroff tilbage til New York i 1980’erne. Ud over at være en dygtig fotograf og udtrykke sig gennem dette medie er Michael Somoroff også skulptør, filminstruktør, forfatter og filosof. Igennem årenes løb udstillet mange steder i verden er repræsenteret på museer som MKG i Hamburg og MOMA i New York. Hele udstillingen ABSENCE OF SUBJECT,  som serien tidligere hed, indgår i dag i fotografisamlingen på Museum of Fine Arts, Houston og har senest været vist på Venedig Biennalen i 2011.

Kulturnatsfernisering: fredag d. 12. oktober 2012 kl. 19.00-21.00
Artist Talk: lørdag d. 13.oktober 2012 kl. 14.00 ved August Sanders oldebarn Julian Sander og Michael Somoroff.

Illustration
The Three Farmers, 1926-1932, August Sander
© Die Photographische Sammlung/SK-Stiftung Kultur -
August Sander Archiv, Koln - VG-Bild Kunst, Bonn, 2011 The Three Farmers, 2007,Michael Somoroff
© Michael Somoroff