Black

Pernille Koldbech Fich tager i udstillingen Black udgangspunkt i grundkomponenter fra klassisk portræt- og interiørfotografering og gør brug af den sorte farve (eller ikke-farve) til at skabe en speciel dialog mellem fiktion og virkelighed.
Udstillingsperiode:
17-02-2012 - 18-03-2012
Medie:
Fotografi
Titel:
Black
Kunstner:
Pernille Koldbech Fich
Pernille Koldbech Fich tager i udstillingen BLACK udgangspunkt i grundkomponenter fra klassisk portræt- og interiørfotografering og gør brug af den sorte farve (eller ikke-farve) til at skabe en speciel dialog mellem fiktion og virkelighed. Men hun er ikke interesseret i rene klassiske portrætter endsige i at fremstille de i værkerne portrætterede kvinder så autentisk og realistisk som muligt. Indenfor traditionelt portrætfotografi er baggrunden ofte en anonym sort væg eller helt ude af fokus. I Pernille Koldbech Fichs værker lader hun kvinderne sidde i et steds- og tidløs mørke og udskifter dermed portrætgenrens typiske baggrund med to sorte plader, der samtidig spejler sig i hinanden. Pladerne er placeret i forskellige afstande, så rummets dimensioner og karakter forskydes i forhold til kvinderne, og baggrunden spejler antydninger af rumlige elementer og interiør. De reflekterende sorte plader er vigtige elementer, der i en let forvrænget form viser de den - for betragteren - usynlige del af rummet, som de portrætterede kvinder ser ud mod. Baggrunden er på én gang med til at afsløre og tilsløre det usynlige: i et af portrætterne ses f.eks. refleksionen af en stige, i et andet en dør og i et tredje et vindue. Alle tre elementer synes at være udgange eller adgange til andre rum.
Pernille Koldbech Fich går et skridt videre i sine interiørfotografier, hvor spejlingerne i den reflekterende sorte baggrund er med til at understrege rummenes tomhed. En ensom stol giver indikationer af, at tidligere menneskelig aktivitet har fundet sted, mens en piedestal henleder tankerne på en nu forduftet storhedstid. De psykologiske spændinger er med til at understrege tomheden - forstået som fraværet af mennesker. På denne måde er interiørfotografierne ladet med lige dele menneskelige fortællinger som de tidligere nævnte personportrætter. Her er det netop fraværet, der føles stærkt og lader rummet med en poetisk, men også betænksom stemning.

Pernille Koldbech Fich (f. 1971) er uddannet fra Danmarks Designskole. Hun har udstillet i både ind og udlandet og er repræsenteret i mange fotografiske samlinger heriblandt Den sorte Diamant, Statens Kunstfond og Nykredit. Hun arbejder med iscenesat fotografi og har i de sidste år især koncentreret sig om, hvor meget historie hun kan fortælle med ganske få midler. Grundprincipperne i hendes fotografier består af simple konstruerede rum med eller uden fiktive karakterer og deres aftryk. Endvidere benytter hun sig ofte af delelementer fra flere tidsperioder, samt fragmenter fra både maleriets og fotografiets historie. For mere info besøg venligst: www.pernillekoldbechfich.com.

I forbindelse med udstillingen udgives et katalog med tekst af den tyske kunsthistoriker Jens Asthoff og interview af kunsthistoriker Kathrine Svanum Andersen.

Fernisering: fredag d. 17. februar 16-18
Kunstneren vil være til stede.

Artist Talk: lørdag d. 18. februar kl. 14.00

Link til KUNSTEN.NUs anmeldelse af BLACK
http://www.kunsten.nu/artikler/artikel.php?galleri+image+pernille+koldbech+fich+black

Udstillingen støttes af Aarhus Kommune, Kulturudviklingspulje og Aarhuus Stiftstidendes Fond.
sponsorlogoer
sponsorlogoer
sponsorlogoer