Something Human

I udstillingen SOMETHING HUMAN undersøger den østrigske fotograf Timotheus Tomicek nutidens hverdagsliv, og hvordan vi som mennesker forholder os til vores omgivelser. Fotografierne viser forskellige efterladenskaber, der vidner om menneskets færden og til tider ubetænksomme indgreb på naturen.
Udstillingsperiode:
28-05-2010 - 27-06-2010
Medie:
Fotografi
Titel:
Something Human
Kunstner:
Timotheus Tomicek
Hvornår bliver det almindelige almindeligt i en grad, så det vækker gru? Kan hverdagens velkendte rutiner afdækkes på en måde, så de bliver fremmede og ikke længere er sig selv? Med sin linse fanger den østrigske fotograf, Timotheus Tomicek, situationer og objekter, som umiddelbart forekommer ordinære og velkendte. I en serie af farvefotos undersøger kunstneren nutidens hverdagsliv, og hvordan vi som mennesker forholder os til vores omgivelser, og ved at afbilde det uspektakulære skaber Tomicek et uhøjtideligt rum, der har plads til et fokus på detaljen og de små objekter.
Bag den tilsyneladende normalitet og forevigelsen af tilværelsens prototypiske banaliteter afdækkes et omhyggeligt case studie af nogle af de levn og spor, vi måske knap nok ænser, at vi har sat: Billederne viser forskellige efterladenskaber, der vidner om menneskets færden og til tider ubetænksomme indgreb på naturen. Men bag værkernes tilsyneladende tilfældige scener og motiver gemmer sig en billedserie, som formelt set er strengt komponeret og udarbejdet med en subtil sans for humor.Ved at rette blikket mod den lille forskydning i det normale og anskue den fremmede detalje i det familiære – spiller Tomicek på vores forventninger om, at der bag det blotte er mere på spil. Med sine værker ønsker han dermed at demonstrere, at vi altid, i en vis forstand, i tankerne befinder os et andet sted end i det umiddelbart tilgængelige: Ved at fotografere de små 'knæk' i det forventelige tvinges vi til at stoppe op og fundere. Med SOMETHING HUMAN konfronteres vi således med den selvsamme indforståethed, som vi griber hverdagen med: Dagliglivets almindelighed får hér et islæt af noget ukendt, som tvinger os til at betragte realiteten med klare øjne.

Timotheus Tomicek er født i 1978 i Wien, Østrig, hvor han også er bosat i dag. Han har studeret fotografi, film og visuel kunst i Wien og har en kandidatgrad fra Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Han er desuden vinder af flere kunstpriser. Tomicek har bl.a. deltaget i en række festivaler og solo/gruppeudstillinger i Berlin, London, Bratislava og New York. Med SOMETHING HUMAN i Galleri Image er det første gang, hans værker vises i Danmark.

Se mere om kunstneren hér

Fernisering: fredag d.28. maj kl. 16-18 
Artist talk: lørdag d. 29. maj  kl 14.00

Udstillingen er støttet af Vilhelm Kiers Fond samt Ministeriet for Uddannelse, Kunst og Kultur i Østrig.