Domesticated

I DOMESTICATED indfanges de øjeblikke, hvor vi bliver trukket ud af vores trygge komfort og tvinges til at konfrontere det vilde. Billedserien er baseret på virkelige hændelser, som Amy Stein rekonstruerer i opsigtsvækkende diorama-fotos ved hjælp af skuespillere og udstoppede dyr.
Udstillingsperiode:
15-05-2009 - 28-06-2009
Medie:
Fotografi
Titel:
Domesticated
Kunstner:
Amy Stein
I serien DOMESTICATED udforsker Amy Stein vores nye naturhistorie med en oprigtig undren og bekymring for forholdet mellem menneskene i den såkaldte civiliserede kultur og dyrene i den vilde, uciviliserede natur. Amy Stein belyser, hvordan vi bevidst isolerer os fra dyrenes verden samt det vilde i os selv, og samtidig længes ubevidst efter at genskabe forbindelsen til naturen. I DOMESTICATED indfanges de øjeblikke, hvor vi bliver trukket ud af vores trygge komfort og tvinges til at konfrontere det vilde. Billedserien er baseret på virkelige hændelser - både tilsigtede og tilfældige møder mellem mennesker og dyr - som Amy Stein rekonstruerer i opsigtsvækkende diorama-fotos ved hjælp af skuespillere og udstoppede dyr. Dermed genkaldes det specifikke øjeblik, hvor menneskenes og dyrenes væresteder krydser hinanden i zoner konstrueret af mennesket som både passage og barriere mellem det tamme, hjemlige rum og den vilde natur.
I det fysiske og psykologiske møde mellem menneskeheden og det vilde dyr skildrer Amy Stein de primale følelser omkring afhængighed og udryddelse, underkastelse og dominans, bekvemmelighed og frygt. I scenerne undersøger Amy Stein menneskets paradoksale forhold til dyrene, og hvordan vores og deres modstridende impulser og behov fortsat forandrer både menneskers og dyrs adfærd.
Amy Stein blev inspireret til DOMESTICATED efter at have mødt adskillige konservatorer. Hun blev interesseret i det psykologiske aspekt, der ligger bag en jægers eventyrlyst til at gå på jagt i den vilde natur, hvorefter en konservator betales for at udstoppe og genskabe det nedlagte dyr. Endelig hænges dyret til sidst op som trofæ i skikkelse af en nagelfast genstand på stuevæggen. For Amy Stein viser dette vores skizofrene forhold til den vilde natur. Mennesker har på den ene side altid været tiltrukket af naturens mystiske og frie verden samtidig med, at vi stræber efter at tæmme naturen omkring os og med tvang kontrollere det vilde i vores egen natur.

Amy Stein (f. 1970) bor og arbejder som fotograf i New York. I 2006 vandt Amy Stein the Saatchi Gallery/Guardian Prize for serien “Domesticated”. I 2007 blev hun udråbt som en af verdens mest fremadstormende fotografer af American Photo Magazine og vandt derudover The Critical Mass Book Award. Amy Stein har bl.a. udstillet i Australien, Tyskland, Spanien, England og USA, og hendes værker udstilles med DOMESTICATED for første gang i Danmark.

Fernisering: fredag den 16. maj kl. 16 -18
Amy Stein vil være til stede.

Seminar, ”Mennesker og dyr i kunst”: lørdag den 16. maj kl. 15. Amy Stein fortæller om projektet ”Domesticated”, Giovanni Aloi holder foredrag under titlen ”Dyrets død - om drab på dyr i samtidskunst" og Mette Kia Krabbe Meyer holder foredrag under titlen ”Animisme i fotografiet i dansk surrealisme”.

Udstillingen er støttet af Kunstrådets Internationale Billedkunstudvalg og Kulturudviklingspuljen, Århus Kommune.
sponsorlogoer
sponsorlogoer