Porto Interior

Udstillingen PORTO INTERIOR er en serie af fotografier i storformat, der viser Inês d'Oreys fortløbende projekt med at repræsentere offentlige og halvoffentlige steder i byen Porto, hvor hun er født og stadig bor i dag.
Udstillingsperiode:
03-04-2009 - 10-05-2009
Medie:
Fotografi, video
Titel:
Porto Interior
Kunstner:
Inês d'Orey
Udstillingen PORTO INTERIOR er en serie af fotografier i storformat, der viser Inês d'Oreys fortløbende projekt med at repræsentere offentlige og halvoffentlige steder i byen Porto, hvor hun er født og stadig bor i dag. Projektet udspringer af d'Oreys interesse i oplevelsen af det urbane, og hendes lyst til at undersøge steder i byen, som på en gang er fremmede og familiære. Inês d'Oreys fotografier afspejler ikke et ønske om at dokumentere Porto, men et ønske om visuelt at udforske det mulige og det umulige i byens interiører. I fotografierne kombineres en sans for de arkitektoniske detaljer, mønstre og strukturer med et blik for rummenes helt særlige stemninger. 
De offentlige indendørs rum i Inês d'Oreys fotografier, der normalt bruges af mennesker, er i hendes serie fotograferet uden menneskelig tilstedeværelse, og dermed synes stederne mere fremmede og uvirkelige. I kraft af rummenes tomme og ubefolkede karakter fremstår de ellers dagligdags rum pludselig mere spændende og fascinerende. Dette indtryk er resultatet af en fotografisk proces, hvor d'Orey bearbejder de bymotiver, hun finder, indtil hun har tillagt stederne den stemning, som hun finder passende. Inês d'Orey synes at indfange stedets ånd og forstærke denne, så rummene virker, som om de er fra en anden verden. Med en æstetisk nysgerrighed undersøger Inês d'Orey steder i Porto, der frarøvet deres liv, bliver billeder på transitzoner med en melankolsk skønhed. 
De forskellige typer af indendørs rum i d'Oreys fotografier; fra sportshaller, parkeringskældre og hoteller til trappeopgange, foyer og mere intime rum, varierer i genkendelighed og i, hvor tydelige rummenes funktion er. Dermed kan man som beskuer danne en lang række forestillinger om de menneskelige aktiviteter, der normalt udspiller sig i disse bygninger og lytte til de mulige historier, som stederne fortæller en. I de mennesketomme rum bliver det tydeligere, hvordan tiden og brugen af rummene har sat sine spor på disse steder. De tomme steder Inês d'Orey finder, bliver scener for fortællinger, hvor det aldrig er helt tydeligt, hvad der har udspillet sig. Billederne af disse steder, der befinder sig mellem det lidt mystiske og uvirkelige, gør os måske mere bevidste om de fysiske omgivelser, vi til daglig bevæger os i. 
Fotografierne udstilles sammen med en videoprojektion af udvalgte steder, hvortil Inês d'Orey har lavet lydoptagelser af mennesker, der bruger rummene i fotografierne. Dermed dannes en modsætning mellem fraværet af mennesker i billederne og tilstedeværelsen i lyden.

Inês d'Orey, (f.1977 i Portugal), bor og arbejder i Porto. Hun er uddannet i fotografi fra London College of Printing i 2002. I 2007 vandt Inês d'Oreys FNAC's Talentpris for Fotografi. D'Orey har tidligere udstillet flere steder i Europa, og med udstillingen PORTO INTERIOR i Galleri Image vises hendes værker for første gang i Danmark.

Fernisering: fredag den 3. april kl. 16 - 18

Artist Talk: lørdag den 4. april 2009 kl. 14. Under temaet "Fotografi, rum og arkitektur" fortæller kunstneren om udstillingen, og Moritz Neumüller holder foredrag om fotografi og videokunsts forhold til rumlighed og arkitektur.

Udstillingen er støttet af Kulturudviklingspuljen Århus Kommune, Kunstrådets Internationale Billedkunstudvalg, Portugals Ambassade i Danmark, Instituto Camões Portugal og www.projektorudlejning.dk.
sponsorlogoer
sponsorlogoer