Index Glass

Med udstillingen INDEX GLASS vises tre af de nyeste videoværker samt en spejlinstallation af den bulgarske kunstner Mariana Vassileva. Udstillingen viser, hvordan Mariana Vassileva i en kombination af videomediet og spejlet som materiale, søger at interagere med mennesker.
Udstillingsperiode:
20-02-2009 - 29-03-2009
Medie:
Video, installation
Titel:
Index Glass
Kunstner:
Mariana Vassileva
Med udstillingen INDEX GLASS vises tre af de nyeste videoværker samt en spejlinstallation af den bulgarske kunstner Mariana Vassileva. Udstillingen INDEX GLASS viser, hvordan Mariana Vassileva i en kombination af videomediet og spejlet som materiale, søger at interagere med mennesker. For Vassileva handler videokunst i høj grad om kommunikation mennesker imellem, og det er hendes personlige og kunstneriske måde at skabe kontakt i et samfund, hvor der kun sjældent er tid og overskud til at kigge hinanden i øjnene. Oplevelsen af som fremmed at bosætte sig i Berlin er udgangspunktet for Mariana Vassilevas kontinuerlige undersøgelser af tidens ensomhed og isolation.
Det fortravlede storbymenneske er i centrum i videoen MIRRORLIGHT, der afspejler Vassilevas oprigtige interesse i tilfældige forbipasserendes liv. Således betragter hun gennem videoen fremmede menneskers bevægelser samtidig med, at hun, ved at blænde dem med et spejl, bryder deres vante gang. Spejlets reflekterende kvaliteter bruges i videoen til at skabe flygtige berøringer med lys og viser menneskers forskellige spontane reaktioner på dette visuelle forsøg på at skabe kontakt.
Spejlet anvendes også til at skabe forbindelser med andre mennesker i videoen REFLECTIONS, hvor Mariana Vassileva har bedt de besøgende i en park i Berlins midte om at reflektere sollyset i hendes kamera ved hjælp af spejle. Parken bliver med et trylleslag omgivet af et blinkende og brusende skær til tonerne af gadens sædvanlige lyde. Med disse få virkemidler skaber Mariana Vassileva et poetisk og mystisk lysspil, som transformerer en almindelig dag på en helt spektakulær måde. Dermed finder et spontant samarbejde og uventet fællesskab pludselig sted mellem de tilfældigt besøgende i parken denne dag - i lysets og musikkens tegn. Stykker af spejle, der samles, ses i den dobbelte, vertikale videoprojektion INDEX GLASS, der har samme format som et menneske. På en baggrund af en mur rekonstrueres et helt spejlbillede af et menneske ud af brudstykker. Med korte klip med forskellige personer visualiserer Vassileva i fragmenter hendes fascination af det specielle ved alle mennesker, som ofte opleves i kortvarige øjeblikke og i de helt små bevægelser.
Gennemgående for udstillingen INDEX GLASS er interessen i spejlet som materiale og dets dualistiske kvaliteter i form af skrøbelighed og holdbarhed, samt hvordan spejlets særlige karakter påvirker beskuerens perception. I det skulpturelle værk BROKEN MAN reflekteres en menneskelig figur, skabt af forskellige stykker af spejle, op ad muren. ”Broken Man” viser den nyeste retning i Mariana Vassilevas kunstneriske praksis, hvor hun arbejder med spejle i skulpturelle og installatoriske værker.

Mariana Vassileva, f. 1964 i Bulgarien, bor og arbejder i Berlin. Hun er uddannet på Hochschule der Künste i Berlin, (i dag UDK). Udover videomediet arbejder Vassileva med ruminstallation og skulptur. Mariana Vassileva har tidligere udstillet i Tyskland, USA, Mexico og Spanien og med udstillingen INDEX GLASS udstilles Vassilevas værker for første gang i Danmark. I forbindelse med udstillingen udgiver Galleri Image et katalog med tekst af Jette Lykke Jensen og Fernando Galan samt interview af Peter Funken med Mariana Vassileva.

Udstillingen åbnes af honorær konsul for Bulgarien Jesper Vestergaard Hansen.

Fernisering: fredag den 20. februar kl. 16-18

Udstillingen er støttet af Kulturudviklingspuljen Århus Kommune, Kunstrådets Internationale Billedkunstudvalg og www.projektorudlejning.dk.
sponsorlogoer
sponsorlogoer