Observance

Udstillingen OBSERVANCE viser portrætter af troende, som Nicola Dove har fotograferet på sine rejser verden rundt. Doves fotografier giver et indblik i de karakteristika, der knytter sig til forskellige trosretninger og viser variationen i menneskers spiritualitet.
Udstillingsperiode:
21-11-2008 - 21-12-2008
Medie:
Fotografi, lyd
Titel:
Observance
Kunstner:
Nicola Dove
Udstillingen OBSERVANCE viser portrætter af troende fra et bredt spektrum af spirituelle praksisser, som Nicola Dove har fotograferet på rejser verden rundt. Doves fotografier af troende fra en mangfoldighed af religioner giver et indblik i de karakteristika, der knytter sig til forskellige trosretninger. Udstillingen viser således variationen i menneskers spiritualitet, men samtidig har udstillingen også fokus på religiøsitet som en universel oplevelse. Fælles for portrætterne er, at de viser mennesker i de øjeblikke, hvor de intenst søger det åndelige, idet de troende alle er fotograferet mens de reciterer deres forskellige bønner. Lyden af de sagte recitationer, sange eller mantraer, der glider over i hinanden, danner en stemningsfuld lydmæssig baggrund for udstillingen.
Billederne af de troende i bøn rummer både en kontemplativ tilstand og en utrolig energi i blikket fra de portrætterede. I fotografierne anvender Dove en lang eksponeringstid, og på denne måde synes personerne nærmest at være fysisk til stede og skabe kontakt med beskueren. Den lange eksponeringstid relaterer tilbage til den tidligste anvendelse af fotografiet og opfattelsen af fotografiet som et medie, der kunne indfange menneskets sjæl.
Nicola Doves fotos af troende, hvis intense blikke brænder igennem billedet, synes i hvert fald at formidle mere end blot todimensionale repræsentationer af det menneskelige legeme. Gennem historien har forskellige trosretninger været inspireret eller suppleret af brugen af billeder. Forskellene i hvorvidt billeder anvendes eller tillades, og i billedernes funktion – om de er til instruktion eller inspiration, om billederne er hellige objekter, der tilbedes el. blot bruges som ornamentik – er afhængig af de forskellige religioners principper på givne tidspunkter og steder.
Med udstillingen OBSERVANCE fokuseres der ikke på billeder af de forskellige trossamfunds guder el. religiøse ledere. I stedet skildres de troende som lysende ikoner i deres spirituelle søgen efter mening.

Udstillingen OBSERVANCE er resultatet af Nicolas Doves fotografiske projekt gennem tre år, og har tidligere været udstillet i New Zealand, i London og på Lianzhou International Photo Festival i Kina. Med udstillingen i Galleri Image vises OBSERVANCE for første gang i Danmark. I forbindelse med udstillingen udgiver Galleri Image et katalog med tekst af Mette Kyhl Nielsen.

Nicola Dove (f.1974) startede sin karriere som fotograf i New Zealand, hvor hun fotograferede portrætter og forsider for nationale magasiner. Hun har som fotograf rejst over det meste af verden inkl. dokumentationsopgaver for internationale hjælpeorganisationer. Siden 2002 er Nicola Dove bosat i London, hvor hendes arbejde nu inkluderer opgaver for filmindustrien som still - og portrætfotograf.

Fernisering: fredag den 21. november kl. 16-18
Nicola Dove vil være til stede.

Udstillingen er støttet af Kulturudviklingspuljen Århus Kommune og Vilhelm Kiers Fond.
sponsorlogoer