Nyheder

CulturalChina 2020

Igennem hele året vil festivalen CulturalChina 2020 i Aarhus sætte fokus på hvordan kinesernes liv forstås, fortolkes og formidles af kinesiske kunstnere bosiddende i Kina.

I 2020 kan Danmark og Kina fejre 70 år med gode samarbejdsrelationer. Som et af de første lande i verden anerkendte Danmark officielt Folkerepublikken Kina og etablerede diplomatiske relationer i begyndelsen af 1950.  
Forholdet mellem landene har været præget af venskabelige relationer både politisk set og handelsmæssigt. Men hvor meget ved vi som befolkninger om hinanden?  

Vi har inviteret nogle af de mest fremtrædende kinesiske kunstnere for at de kan præsentere deres værker om udviklingen af det moderne Kina og drøfte disse i dialog med publikum. Kunstnerne beskæftiger sig alle i deres værker – fotokunst, romaner, plakater, dokumentarfilm, teater - med individets udvikling under de massive sociale forandringer Kina har gennemgået de seneste 70 år.   

70 års samarbejde har bidraget til både gensidig nysgerrighed og fascination, men i Danmark betragtes Kinas udvikling ofte med nogen bekymring og skepsis. Mange eksperter forklarer og fortolker de forandringer det kinesiske samfund undergår med den rivende økonomiske vækst og modernisering, men hvordan er kineserne blevet påvirket af disse omvæltninger som mennesker? Er der grund til bekymring eller kan perspektivet på hinanden udvides?  

Alle er velkomne til et eller flere arrangementer i løbet af 2020. 

Arrangementer 
CulturalChina er et samarbejde mellem mange kultur- og uddannelsesinstitutioner i Aarhus med det formål at sætte kinesisk samtidskunst ind i en større sammenhæng i løbet af 2020.

Festivalen er arrangeret af Galleri Image i samarbejde med Kinastudier på Aarhus Universitet, Aarhus Teater, Kvindemuseet i Danmark, Øst for Paradis, Aarhus litteraturcenter i samarbejde med LiteratureXchange og Folkeuniversitetet, Aarhus.     
Festivalen vil bl.a. indebære udstillingen No Name af Wang Ningde på Galleri Image med fernisering den 1. maj, og et oplæg og omvisning om udstillingen d. 28. maj, oplæg med kinesiske forfattere under LiteratureXchange festivalen, en udstilling med kinesiske plakater på Kvindemuseet og en dokumentarisk filmvisning i Øst for Paradis i november.     

Derudover viser Aarhus Teater forestillingen Made in China den 30. april-16.maj 2020. Forestillingen er en doku-fiktion om den europæiske kulturs krakelerende selvfortælling om overlegenhed i en tid, hvor den globale magtbalance er tiltet mod øst.    

Den 2. maj kl. 10.30-15 præsenterer Galleri Image og Kinastudier på Aarhus Universitet Symposium on Contemporary Chinese Art and Artist: Concerns, Possibilities and ConstraintsSymposiet inkluderer følgende oplægsholdere: Wang Ningde (kunstner), Duan Yuting (Direktør for Fotografisk Museum i Lianzhou), Sasha Su-Ling Welland (Lektor ved Washington Universitet).   

Initiativtagerne
Initiativtagerne til at sammenkæde en lang række arrangementer om Kina i 2020 ved at involvere Aarhus mange kultur- og uddannelsesinstitutioner er Beate Cegielska, leder af Galleri Image, Jette Sunesen, leder af Aarhus Litteraturcenter og Mette Thunø, lektor på Kinastudier, Aarhus Universitet. De tre initiativtagere udgør også arbejdsgruppen bag CulturalChina og kan kontaktes direkte om mere information.      

For mere information: https://culturalchina.dk/ (Hejmmesiden er under opbygning)