This Island Earth

Seneste nyt fra Galleri Image

This Island Earth

Stuart Richardson, Kristín Sigurðardóttir, Claudia Hausfeld, Pétur Thomsen, Hallgerður Hallgrimsdóttir

Fra August 18, 2017 indtil Oktober 01, 2017

Fernisering: Fredag d. 18 august 2017 kl. 16-19

Ved Galleri Image - Find vej Vestergade 29, 8000 Aarhus, Danmark

This Island Earth

Island markerer sig stærkt indenfor billedkunst og den islandske natur er ofte et gennemgående tema. Landskabsfotografiet har siden begyndelsen indtaget en nøgleposition i den islandske kunsthistorie i opbygningen og bevarelsen af en national identitet, og genren spiller fortsat en afgørende rolle på den fotografiske scene.

This Island Earth præsenterer fem kunstnere bosat i Island, som alle vender blikket mod naturen. Deres tilgang til emnet er højst personligt, men et fælles karakteristika ved værkerne, der både omfatter fotografi og video, er en udfordring af beskuerens virkelighedsfornemmelse i relation til naturen. De fem deltagende kunstnere i This Island Earth er Stuart Richardson, Kristín Sigurðardóttir, Claudia Hausfeld, Pétur Thomsen og Hallgerður Hallgrimsdóttir. Udstillingen kurateres af Katrin Elvarsdóttir, som udover sit kuratoriske og kunstneriske virke er leder af The Icelandic Photography Festival i Reykjavik. Hver kunstners metode er meget personlig, hvilket resulterer i en mangfoldighed af kompositioner, strukturer og visuelle narrativer. Stuart Richardson dokumenterer landskabet omkring en smal fjord i øst med strålen fra et fyrtårn i en øde landsby, der ofte omtales som Islands mindste, som eneste lyskilde. Kristín Sigurðardóttir printer, folder og scanner fotografier og skaber kompositioner i flere lag, som svæver frit i rummet, og manipulerer, skubber og trækker i tiden. Claudia Hausfeld skaber rum, som leger med det visuelles pålidelighed, og arbejder med dekonstruktionen af det fotografiske billede. Pétur Thomsens landskabsfotografi viser os, hvordan tiden efterlader sit poetiske præg på verden.  Hallgerður Hallgrimsdóttir tager beskueren på en dramatisk rejse til et ukendt sted med en serie af sort-hvide billeder, hvor hun sammenstiller naturen med sine intime selvportrætter. Alle fem kunstnere præsenterer værker, som synes at udfordre beskuerens virkelighedsfornemmelse i relation til naturen – nogle præsenterer os for mystiske scener, hvor kunstigt lys skaber en ildevarslende atmosfære, mens andre arbejder med dekonstruktionen af det fotografiske billede.

I forbindelse med udstillingen udgiver vi et rigt illustreret katalog med tekster af udstillingens kurator Katrín Elvarsdottir og Ann-Sofie Nielsen Gremaud, PhD og kunsthistoriker. 

Begivenheder i løbet af udstillingsperioden
Åbningen på finder sted som en del af Gallery Night Aarhus, hvor 5 Aarhus gallerier går sammen om at skabe en aften fyldt med kunstbegivenheder. Af samme årsag vil åbningstiden ved ferniseringen blive udvidet til kl. 19. Kom med til fest! De øvrige deltagende gallerier er Charlotte Fogh Gallery, Gallerie MøllerWitt, Galleri Profilen og Galleri Jacob Bjørn.

Dagen efter åbningen, d. 19 august kl. 14, vil fire af kunstnerne fra udstillingen, Hallgerður Hallgrímsdóttir, Kristín Sigurðardóttir, Pétur Thomsen og Stuart Richardson, give artists talks på Galleri Image. Der er fri adgang for publikum.

Under Photobook Week Aarhus 24. september afholder Claudia Hausfeld en workshop om fotografiske teknikker i samarbejde med Mørkekammeret på Godsbanen. Tilmelding hos Galleri Image.

Photobook Week Aarhus har i år bl.a. fokus på landskabsfotografiet og i den forbindelse vil der også være en særudstilling med nye islandske fotobøger, kurateret af Katrin Elvarsdóttir. Udstillingen kan ses på Arkitektskolen Aarhus' bibliotek.

Den 30. september afholder vi seminaret Separate and together: Landscape Imagery and Icelandic Identity om islandsk samtidskunst med særligt fokus på dansk-islandske relationer. Seminaret afholdes på Galleri Image. Deltagerne ved seminaret er Ann-Sofie Nielsen Gremaud, PhD i kunsthistorie og kulturelle studier fra Københavns Universitet, Katrin Elvarsdóttir, kurator og leder af The Icelandic Photography Festival i Reykjavik, Sigrun Alba Sigurðardóttir, kurator og lektor ved Islands Kunstakademi og Inga Lara Baldvinsdóttir, leder af den fotografiske afdeling ved Islands Nationalmuseum. Der er fri adgang for publikum.

Samme dag, d. 30. september, åbner udstillingen i.s.l.a.n.d med kunst af tre Aarhusbaserede kunstnere, som alle har arbejdet i Island, på Mellemrummet på Godsbanen Center for Kulturel Produktion. De tre kunstnere er Bodil Sohn, Else Isaksen og Maja Ingerslev. Udstillingen er et samarbejde mellem Galleri Image og Aarhus Billedkunstcenter.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, AP Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aarhus Stiftstidendes Fond, Kulturudviklingspuljen, Dansk-Islandsk Fond, Fonden for Dansk-Islandsk Samarbejde og Grosserer L.F. Foghts Fond
2017-08-18 16:00:00
2017-10-01 17:00:00